Bizaran incident
60

Venecija: Gondola se prevrnula zbog turista koji su odbijali da sjednu i prestanu praviti selfije

I. M.
Screenshot: The Guardian
Screenshot: The Guardian
Grupa turista upala je u kanal u Veneciji kada se prevrnula gondola u kojoj su putovali nakon što nisu poslušali naređenje da prestanu praviti selfije i sjednu.

Gondolijer, koji je pokušavao napraviti manevar dok je plovio brodom ispod mosta u blizini trga Svetog Marka, također je završio u mutnoj i hladnoj vodi.

Prema izvještajima u lokalnim medijima, grupa iz Kine se kretala po gondoli i snimala selfije ispred poznatih lokacija grada lagune kada se dogodio incident.

Manevar gondolijera ispod mosta zahtijevao je maksimalnu ravnotežu težine na brodu, ali su putnici ignorirali njegova naređenja da sjednu i umjesto toga nastavili su da ustaju i fotografiraju, zbog čega se čamac prevrnuo, piše The Guardian.

U objavi na Instagram stranici Venezia Non è Disneyland (Venecija nije Disneyland), naloga koji su mladi Venecijanci otvorili da bilježe nesreće turista u gradu, navodi se da je grupa dovedena na sigurno.

Ranije 2020. godine, venecijansko udruženje gondolijera smanjilo je kapacitet svojih brodova, poručivši da je povećano opterećenje turista "prekomjerne težine".

Ograničenje na gondoli da nolo, koja nudi klasičan obilazak gradskih kanala, smanjeno je sa šest na pet osoba, dok je na gondoli da parada, čamcima koji se uglavnom koriste za prelazak Kanala Grande, broj smanjen sa 14 na 12.

"Istina je da u odnosu na prije 10 ili 15 godina, turisti imaju malo veću težinu", rekao je tada za Guardian Andrea Balbi, predsjednik venecijanskog udruženja gondolijera.​