Svijet
0

VELUX međunarodni konkurs za studente arhitekture

FENA
Studenti arhitekture iz BiH i ove godine imaju priliku učestvovati na trećem međunarodnom VELUX takmičenju 2008.

Glavna tema ovogodišnjeg takmičenja je "Svjetlost sutrašnjice", kojom VELUX želi odati počast dnevnoj svjetlosti i osnažiti njenu ulogu u dizajnu izgradnje u skladu s vizijom kompanije o predstavljanju dnevne svjetlosti, svježeg zraka i kvalitete života.

Takmičenje je otvoreno za sve registrirane studente arhitekture – pojedince ili timove – širom svijeta a predstavljanje međunarodnog VELUX takmičenja za studente arhitekture bit će organizirano na arhitektonskim fakultetima univerziteta u Sarajevu i Banjoj Luci.

Članovi žirija su međunarodno priznati arhitekti i građevinski profesionalci iz cijelog svijeta uključujući i predstavnike iz UIA-e i EAAE-a, a imena članova za 2008. godinu bit će objavljena početkom sljedeće godine.

Ukupan iznos nagrada je 30.000 eura, koje će biti podijeljene pobjednicima i javno pohvaljenim učesnicima, studentima i nastavnicima koji su povezani s istim.

Kompanija VELUX poziva studente da istraže temu sunčeve i dnevne svjetlosti u najširem smislu da bi se stvorilo dublje razumijevanje ovog specifičnog i uvijek važnog izvora svjetla i energije.

Svi prijavljeni projekti bit će izloženi na sastanku u Torinu (Italija) u okviru svjetskog kongresa UIA od 29. juna do 3. jula 2008.