Svijet
0

Veliki uspjeh konferencije UN-a o klimatskim promjenama

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Eksperti na velikoj konferenciji Ujedinjenih naroda o globalnim klimatskim promjenama u Bangkoku su došli do dogovora o najboljim načinima u borbi protiv globalnog zagrijavanja, javlja BBC.

Ova informacija je stigla nakon maratonskih razgovora u kojima je jake rezerve prema prijedlozima izrazila Kina. Polja u kojima je došlo do osporavanja su bili upotrijebljeni izrazi koji se tiču sporazuma iz Kjota, cijena smanjenja emisija stakleničkih gasova i nuklearne energije.

Treći dio ovogodišnjih procjena Međunarodnog panela za klimatske promjene (IPCC) je bio baziran na smanjenje emisija stakleničkih gasova i ekonomske faktore tog smanjenja. Izvještaj će biti objavljen danas u glavnom gradu Tajlanda.

Kina je navodno pokušavala da umanji uslovnost elemenata nacrta izvještaja pripremljenog na početku diskusije. Njihovi delegati su tražili da se izbace neki elementi izvještaja koji bi mogli utjecati na kratkoročni ekonomski razvoj.

IPCC je ove godine već objavio dva izvještaja, koja su se bavila naukom klimatskih promjena i potencijalnim utjecajem tih promjena.

Novi izvještaj se odnosi na "vjerovatne" troškove u globalnoj ekonomiji koji će se desiti prilikom poduzimanja mjera u stabilizaciji koncentracije stakleničkih gasova u atmosferi.