Liban
0

Veliki protest na ulicama Bejruta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Deseci hiljada Libanaca, pristalica radikalnoga islamističkog Hamasa, protestirali su u ponedjeljak poslijepodne na ulicama Bejruta zbog izraelskih zračnih napada na pojas Gaze koji su nastavljeni treći dan zaredom.

Demonstranti su nosili palestinske, libanske i zastave Hezbollaha, uzvikujući: „Smrt Izraelu“ i "Na tvojoj usluzi, Gazo“, prenose izraelski mediji izvještaje svjetskih agencija.

Pristalice Hezbollaha, koji je u ljeto više od mjesec dana ratovao protiv izraelske vojske, izašle su da demonstriraju na poziv vođe organizacije šeika Hassana Nasrallaha.

On je u nedjelju uvečer pozivao arapski i islamski svijet da ustanu u znak podrške Gazi, a današnji dan je proglasio danom žalosti i solidarnosti s tim palestinskim područjem.

Demonstracije su izbile u ponedjeljak i u istočnome, uglavnom arapskom Jerusalemu, gdje su arapski stanovnici protestirali također zbog vojne operacije Izraela u Gazi.

U izbjegličkom logoru Shuafat pritivorena je jedna maloljetnica koja je bacala kamenice na granične policajce zajedno s drugim mladima. Demonstranti su također palili automobilske gume ali povrijeđenih nije bilo.

Egipat je u međuvremenu dozvolio da kamioni puni humanitarne pomoći kranu ka granici s pojasom Gaze. U kamionima su hrana i lijekovi i dogovoreno je da oni ne ulaze u pojas Gaze, već da samo isporuče zalihe na graničnom prijelazu.

Stotine Palestinaca pohrlile su u nedjelju u susjedni Egipat, kada je granična ograda probijena na najmanje pet mjesta, ali su granični čuvari nastojali da ih vrate.

Egipat je u ponedjeljak, prenosi Tanjug, također pristao da 20-30 ranjenih Palestinaca budu prebačeno u egipatske bolnice, jer su one u Gazi pretrpane ranjenicima.