Svijet
0

Veliki požar na aerodromu "Ataturk" u Istanbulu

FENA
Veliki požar izbio je iz još nepoznatih razloga u srijedu u zoni rezerviranoj za utovar na međunarodnom aerodromu Ataturk u Istanbulu, saopćavaju mediji.

Mnogobrojne vatrogasne i sanitarne ekipe su raspoređene na mjestu nesreće, oko C-skladišta koje se nalazi van putničkih terminala, saopćili su informativni kanali NTV i CNN-Turk,m prenosi AFP.

Televizijski snimci prikazuju ogroman gusti dim iznad aerodroma i visoke plamenove vatre.

Prema jednom zvaničniku aerodromskih službi, u požaru nema žrtava i nije došlo ni do kakvih prekida letova na najvećem turskom aerodromu, koji se nalazi u evropskom dijelu prve turske metropole s 12 miliona satanovnika.

Protupožarni avioni izbacili su tone vode na vatrenu stihiju, prikazali su televizijski snimci.

Mnogobrojne vatrogasne ekipe se bore da savladaju široki požar. Aerodromske vlasti su saopćile da su tri osobe povrijeđene.

"Prema našim informacijama tri osobe su povrijeđene", rekao je zamjenik guvernera Fikret Kasaboglu na NTV, koji je dodao kako pretpostavlja da je kratak spoj mogući uzrok ove nesreće.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Agencija AP javlja međutim da je vatra izazvala paniku na aerodromu, dok vlasti pokušavaju evakuirati više hiljada ljudi s obližnjih putničkih terminala.

Za sada nije poznat uzrok požara i još nije jasno da li je možda riječ o terorističkom napadu. Turska novinska agencija Čihan javila je da bi uzrok požara mogao biti kratki spoj na kargo terminalu, privatna NTV televizija tvrdi da je požar izbio u depoima za gorivo, dok je TV stanica Sky Turk prenijela da su hemijske supstance izazvale požar.

U toku je prebacivanje teretnih aviona s terminala zahvaćenog požarom, dok vatrogasci pokušavaju da ugase vatrenu stihiju.

Postoji opasnost da je više radnika teretnog terminala ostalo u dvospratnoj zgradi u kojoj se skladišti međunarodni teret koji stiže u Istanbul, javila je NTV.

Prema pojedinim TV stanicama u zgradi se čulo nekoliko naknadnih eksplozija.

Zgrada teretnog terminala istanbulskog aerodroma je u blizini hangara vojnih aviona.