{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Veliki potresi prijete Los Anđelesu, Tokiju, Teheranu....

S
SRNA
20.1.2010. u 08:45
0
1
Veliki potresi prijete Los Anđelesu, Tokiju, Teheranu....
0
Veliki potresi prijete Los Anđelesu, Tokiju, Teheranu....
Foto: AFP
Nakon katastrofe u Haitiju, stručnjaci su napravili rang listu mjesta na kojima je uskoro realno očekivati potres velikih razmjera, a prvo mjesto na toj listi zauzeo je Los Anđeles, koga veliki zemljotres pogodi svakih 150 godina.
Kako se zadnji veliki potres u gradu zabave dogodio 1859., stručnjaci se boje da je nova kataklizma pred vratima. Ali, s obzirom da je riječ o bogatoj Americi, posljedice ni približno ne bi bile kao u Haitiju. Amerikanci su gradili čvrsto, jer znaju da žive na "klimavim nogama".

Drugo mjesto zauzima japanski glavni grad Tokio sa 13 miliona stanovnika. Japanci takođe imaju solidnu gradnju, ali, s obzirom na veliku naseljenost, posljedice bi bile teže nego u Los Angelesu.

Iranski glavni grad Teheran treće je najopasnije mjesto. O kakvoj je opasnosti riječ, najbolje govori podatak da Iranci ozbiljno razmišljaju o tome da glavni grad premjeste” na sigurnije područje.

Četvrtu poziciju zauzeo je pacifički sjeverozapad SAD-a, dok se na petom mjestu "crnog spiska" nalazi prenaseljena Indonezija. Prije pet godina potres u blizini Indonezije pokrenuo je cunami koji je odnio 200.000 života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: