Posljedice ukidanja mjera
102

Veliki porast broja slučajeva: 70 posto Šangaja zaraženo koronavirusom

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Viši ljekar u jednoj od najboljih bolnica u Šangaju kazao je da je 70 posto stanovništva ovog megagrada zaraženo Covidom-19 nakon velikog porasta slučajeva u Kini, izvijestili su u danas državni mediji.

Do naglog porasta došlo je nakon što su godine oštrih ograničenja prošlog mjeseca naglo ublažene uz malo upozorenja ili pripreme. Chen Erzhen, potpredsjednik bolnice Ruijin i član šangajskog stručnog savjetodavnog odbora za Covid, procijenio je da je većina od 25 milijuna ljudi u gradu zaražena.

"Sada je širenje epidemije u Šangaju vrlo široko i zahvatilo je 70 posto stanovništva, što je 20 do 30 puta više nego u aprilu i maju, rekao je Chen za Dajiangdong Studio, medij u vlasništvu Komunističke partije.

Šangaj je od aprila praktikovao iscrpljujući dvomjesečni karantin, tokom kojeg je više od 600.000 stanovnika bilo zaraženo, a mnogi su odvedeni u masovne karantinske centre. Ali sada se varijanta Omicron neobuzdano širi gradom i stručnjaci predviđaju da će zaraze dosegnuti vrhunac početkom 2023. godine.

U drugim većim gradovima, uključujući Peking, Tianjin, Chongqing i Guangzhou, kineski zdravstveni dužnosnici sugerišu da je val već dosegao vrhunac.

Chen je dodao da njegova bolnica u Šangaju ima 1600 hitnih prijema dnevno, dvostruko više od broja prije ukidanja ograničenja, od kojih su 80 posto bili pacijenti s Covidom.