{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veliki pomorski manevri NATO-a u Sjevernom i Baltičkom moru

F
23.3.2006. u 21:48
0
0
Veliki pomorski manevri NATO-a u Sjevernom i Baltičkom moru
0
Veliki pomorski manevri NATO-a u Sjevernom i Baltičkom moru
Oko 6.000 vojnika iz 17 zemalja NATO-a učestvovat će počev od petka u pomorskim manevrima u vodama njemačkih i danskih obala, čiji je cilj testiranje NATO kapaciteta za brzo djelovanje, navodi se u saopćenju iz Bruxellesa.
Ovi manevri nazvani "Savršen mornar 2006.", trebalo bi da se odvijaju do 6. aprila, uglavnom na Sjevernom i Baltičkom moru, s više od 60 brodova, pet podmornica i 13 aviona, precizirano je u saopćenju pomorske komande NATO-a, sa sjedištem u Northwoodu u Velikoj Britaniji.

Vježba je posljednja u nizu manevara, namijenjenih za pripremu domonstriranja sile koju NATO predviđa organizirati u vodama Cap Verta, na zapadu Afrike u junu ove godine.

Radi se o testiranju novih Snaga za brzo djelovanje (SBD) NATO-a. Ove pomorske, zračne i kopnene snage od više od 20.000 ljudi treba da omoguće NATO-u brzo raspoređivanje u slučaju krizne situacije.

Zemlje koje učestvuju u vježbi "Savršen mornar 2006." su: Njemačka, Belgija, Kanada, Danska, Španija, Estonija, SAD, Francuska, Italija, Letonija, Litva, Norveška, Holandija, Poljska, Portugal, Velika Britanija i Turska.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: