"Rezanje budžeta"
38

Veliki nemiri u Buenos Airesu nakon što je Milei najavio smanjenje penzija i plata: Grad je "bojno polje"

M. G.
(Foto: EPA-EFE)
Interventna policija u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu ispalila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante ispred Kongresa, prije nego što su zakonodavci u srijedu u Senatu zemlje dali početno odobrenje za reforme smanjenja budžeta.

Demonstranti, koji kažu da će te mjere povrijediti milione Argentinaca, bacali su molotovljeve koktele i kamenje, zapalivši jedan automobil.

Prijavljeno je da je više ljudi povrijeđeno, a lokalni mediji opisali su scenu u srijedu kao "bojno polje".

Paket reformi, koji je predložio desničarski predsjednik Javier Miley za oživljavanje slabe ekonomije zemlje, uključuje proglašenje vanrednog ekonomskog stanja, smanjenje penzija i smanjenje radnih prava.

Mjerama se protive ljevičarske političke stranke, radnički sindikati i društvene organizacije.

Ali prijedlog, koji je prvobitno bio izjednačen 36-36 u Senatu, preliminarno je usvojen u srijedu nakon što je šefica doma, potpredsjednica Victoria Villarruel, prekinula izjednačenje.

"Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele da vide svoju djecu kako napuštaju zemlju... moj glas je potvrdan", rekla je potpredsjednica i čelnica Senata gospođa Villaruel nakon prekida neriješenog rezultata.

Nacrt zakona od 328 članova sada će se ispitati tačku po tačku prije nego što se očekuje potpuno odobrenje u četvrtak. Zatim će se vratiti u donji dom za konačnu utakmicu.

Uoči usvajanja zakona u Senatu, demonstranti su uzvikivali: "Zemlja se ne prodaje, zemlja se brani", dok je na jednom transparentu pisalo: "Kako šef države može da mrzi državu?"

Tenzije su izbile kada su demonstranti pokušali da se probiju ka Kongresu kroz ograde, a demonstranti su gađali kamenjem policajce koji su ih poprskali suzavcem.

Posmatrači i poslanici opozicije rekli su da su desetine demonstranata i nekolicina poslanika dobili medicinsku pomoć. Najmanje pet opozicionih poslanika u gomili hospitalizirano je, rekla je zakonodavac Cecilia Moreau novinskoj agenciji AFP.

Povrijeđeno je i najmanje 20 policajaca, rekli su zvaničnici. Snage sigurnosti saopćile su da su uhapsile 15 osoba.

Policija je kasnije potisnula demonstrante, koji su navodno zapalili dva vozila - uključujući i vozilo jedne novinske organizacije.

"Ne možemo vjerovati da u Argentini raspravljamo o zakonu koji će nas vratiti 100 godina unazad", rekao je Fabio Nunez, 55-godišnji protestantski advokat, a prenosi AFP.

Kancelarija predsjednika Mileyja izdala je saopćenje u kojem se zahvaljuje snagama sigurnosti na suzbijanju onoga što je opisao kao "teroriste" koji pokušavaju izvršiti državni udar.