Podrška sugrađanima
55

Veliki marš protiv islamofobije u Parizu, povod sve veći broj napada desničara

D. Be.
U Parizu se danas održava marš protiv islamofobije, a povod je napad na džamiju u Bayonneu, kada je bivši kandidat krajnje desnice pokušao zapaliti džamiju i ustrijelio dvojicu muškaraca koji su ga pokušali zaustaviti.

Povod je i slučaj kada je lokalni zvaničnik krajnje desnice prekinuo sjednicu regionalnog vijeća sa zahtjevom da jedna muslimanka koja je pratila grupu školaraca skine maramu, pozivajući se na principe sekularizma. To je ponovo otvorilo polemiku o hidžabu.

Foto: AFP
Foto: AFP

Po podacima udruženja Collectif contre l'islamophobie, tokom 2018. zabilježeno je 676 islamofobnih incidenata, dok je u 2017. zabilježeno 446.

Današnji marš je pokrenut člankom objavljenom u listi Liberation koji je potpisalo više javnih ličnosti, od kojih su neki kasnije povukli potpise, zbog neslaganja s tekstom.

Foto: AFP
Foto: AFP

Sa učesnicima je i Jean Luc Melenchon, zastupnik i lider ljevice u Parlamentu, bivši ministar obrazovanja Francuske i predsjednički protukandidat na prošlim izborima. On je kazao da tekst nije idealan ali da je kompromis kao i svaki tekst koji potpisuje toliko osoba.

Socijalistička partija i Nacionalni front Marie Le PEN su protiv marša.

Le Pen je rekla da je svako ko uzme učešće u skupu ide rame uz rame sa islamistima. Na optužbe za “podršku islamizmu” Marie Le Pen, Melenchon odgovara da je ovo skup republikanskog jedinstva Francuza.

Foto: AFP
Foto: AFP

Melenchon kao radikalni ljevičar i ateista, kaže da svi imaju pravo da ne vole religiju, bilo islam ili kršćanstvo. Međutim, to ne daje nikom pravo da širi mržnju i nasilje prema vjernicima, i umjesto mita o “ugroženoj većini” skreće pažnju na konkretne pritiske na manjinsku skupinu.

“Kada se naši muslimanski sugrađani, koji čine drugu religiju u zemlji, diskriminiraju, vrijeđaju, kada im se fizički prijeti, naša je dužnost da im priteknemo u pomoć”, kaže Melenchon.