Koriste ih od marta
25

Veliki iskorak Ukrajine: Sa sovjetskih aviona izbacuju moderne francuske "čekiće" na ruske položaje

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ukrajinske zračne snage uspješno su prilagodile svoj jurišni avion Su-25 za korištenje francuskih precizno navođenih bombi AASM HAMMER, prema pukovniku Serhiiju Holubtsovu, načelniku avijacije u Komandi ukrajinskih zračnih snaga.

Ova prilagodba je kritičan korak u modernizaciji ukrajinskog arsenala, posebno nakon iscrpljivanja nenavođene municije korištene na početku intenzivnog sukoba.

U početku su se ukrajinske snage oslanjale na postojeće zalihe nevođene municije za svoje avione Su-25. Kako su se te zalihe smanjivale, Sjedinjen Američke Države su iz svojih rezervi osigurale rakete Zuni za održavanje operativnih sposobnosti.

Međutim, i te su zalihe istekle, a ponovno pokretanje njihove proizvodnje smatralo se nepraktičnim zbog prelaska na precizno vođeno oružje u zapadnim arsenalima. Kao odgovor, ukrajinska vojska prilagodila je svoje Su-25 za postavljanje bombi AASM HAMMER (Čekić), koje transformiraju tradicionalne nevođene bombe u precizno oružje pomoću kompleta koji uključuje sistem za navođenje i raketni pojačivač za povećanje dometa bombe.

Su-25, avion za blisku zračnu podršku iz sovjetske ere, ušao je u proizvodnju kasnih 1970-ih i službeno je uveden u službu 1981. Poznat po svojoj robusnosti i sposobnosti da djeluje s nepripremljenih pista, Su-25 je dizajniran za napad s zemlje misije, slične američkom A-10 Thunderbolt II.

Avion je opremljen različitim integriranim oružjem, uključujući topove, rakete i bombe, te je prošao kroz brojne nadogradnje kako bi poboljšao avioniku, naoružanje i sposobnost preživljavanja.

Trenutno Ukrajina ima 16 aktivnih aviona Su-25 koji se prvenstveno koriste za bliske misije zračne podrške. Ovi avioni imaju koristi od svoje sposobnosti da djeluju na malim visinama i blizu položaja na prvoj crti. U januaru 2024. francuske su vlasti najavile isporuku AASM navođenih bombi Ukrajini, nakon isporuke navođenih SCALP projektila. Nekoliko je serija isporučeno mjesečno, s ciljem dosezanja ukupne brojke od 600 jedinica do kraja godine.

AASM (Armement Air-Sol Modulaire), također poznat kao HAMMER (Highly Agile Modular Munition Extended Range), razvijen od Safran Electronics & Defense, počeo se proizvoditi početkom 2000-ih i ušao u službu francuske ratne avijacije 2007. AASM je dizajniran za pretvaranje standardnih nenavođenih bombi u precizno navođeno streljivo, slično američkom JDAM sistemu.

Prva serijska inačica temeljila se na nevođenoj bombi Mk 82, s naknadnim modifikacijama za različite kalibre bombi, uključujući 125, 500 i 1000 kg. AASM komplet uključuje dio za navođenje s krilcima i raketni pojačivač, povećavajući domet i tačnost bombe.

Pukovnik Holubtsov naglasio je važnost ovih poboljšanja, napominjući da su oni ne samo zadržali Su-25 u službi, već i značajno poboljšali njihovu učinkovitost u ofenzivnim ulogama.

Ukrajinska vojska uspješno koristi AASM Hammer od početka marta 2024. Prva bomba bačena je na okupatore u koksari Avdiivka. Nakon toga, vjerojatno je AASM Hammer uništio komandno mjesto Rusa u regiji Herson.