Svijet
0

Veliki cyber napad na institucije EU-a uoči samita

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Evropska komisija i evropska diplomatska služba EEAS meta su "velikog" cyber napada uoči samita EU-a u četvrtak i petak na kojem bi trebale biti donesene ključne odluke o budućoj strukturi EU-a, ekonomskim strategijama država članica i ratu u Libiji, prenose u četvrtak evropski mediji.

Komisija incident ne želi komentirati zbog sigurnosnih razloga, no potvrdila je da su evropske institucije doista meta ozbiljnog napada.

Evropski dužnosnici usporedili su napad s napadom na francusko ministarstvo finansija prošle godine uoči samita G20. Tada je bilo zahvaćeno 150 računara.

"Redovno nas pogađaju cyber napadi, no ovaj je velik", rekao je jedan evropski izvor koji je želio ostati neimenovan.

"Pronašli smo dokaze da su Komisija i EEAS meta velikog cyber napada", kaže se u internom e-mailu poslanom svim evropskim dužnosnicima, koji je EUobserver dobio na uvid.

Komisija trenutno pokušava procijeniti razmjere prijetnje, a kako bi spriječila "neodobrenu objavu informacija" zabranila je vanjski pristup elektronskoj pošti i intranetskim stranicama evropskih institucija. Svi njihovi djelatnici moraju promijeniti svoje šifre, a osjetljive informacije moraju slati putem sigurnih sistema.

"Ne nagađamo o počinitelju napada", rekao je glasnogovornik EK za institucionalna pitanja Antony Gravili.