Svijet
0

Velike vrućine u SAD-u, najmanje pet mrtvih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iako je do službenog početka ljeta ostalo još dvije sedmice, u većem dijelu Amerike u srijedu su zabilježene rekordne temperature za ovo doba godine, dok dužnosnici izdaju upozorenja i savjete građanima kako da se čuvaju vrućine.

Meteorolozi predviđaju da će se temperature koje se približavaju stotom stepenu Fahrenheitove skale (oko 38 stepeni Celzijusa) zadržati duž istočne obale SAD-a i na jugu, iako će se ljudima činiti da je još toplije zbog visoke vlažnosti. Polje visokog pritiska zraka koje je donijelo vrelinu ostat će tu i narednih dana.

Smrt pet starijih osoba u Tennesseeju, Marylandu i Wisconsinu povezuje se s vrućinama posljednjih dana. Škole u Philadelphiji i dijelovima države New Jersey koje nemaju klima uređaje zatvorene su, prenosi Associated Press.

Mediji prenose da nova studija Univerziteta Stanford predviđa da će globalna promjena klime dovesti do stalnog pomicanja ka neuobičajeno toplim ljetima u narednim godinama.

Studija je pokazala da će do sredine 21. stoljeća veliki dijelovi svijeta biti zahvaćeni dotad nezabilježenim vrelinama.

Američka služba za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da svake godine u SAD-u više ljudi umre od ekstremnih vrućina nego od uragana, groma, tornada, poplava i potresa zajedno.

U Washingtonu je u srijedu zabilježeno 98 Fahrenheita (37 C), što uz vlažnost stvara subjektivni osjećaj da je 40 stepeni Celzijusa. Normalna temperatura za ovo doba godine je 82 F (28 C).

Meteorološka služba izdala je upozorenje na vrućinu za regiju oko Baltimorea i Washingtona, kao i upozorenje za ekstremnu vrućinu u Philadelphiji.

Savjeti za ponašanje po toplom vremenu izdati su u dijelovima Ohia, Indiane i Michigana. Također se objavljuju podaci o kvaliteti zraka i stanju ozonskog sloja.