Susret u Berlinu
14

Velike sile o Libiji: Jači embargo na oružje uz dodatak "nove nade" za mirom

I. P.
(Foto: EPA-EFE)
Međunarodna zajednica izvršit će dodatni pritisak na Libiju još jačim embargom na oružje, zaključak je mirovnog samita u Berlinu koji je održan pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel.

Na samitu su prisustvovali predstavnici zaraćenih strana u Libiji i predstavnici sila koje ih podržavaju direktno ili indirektno. Merkel je nakon susreta kazala kako postoji "nova nada" za dugotrajno rješenje konflikta te da postoji načelni dogovor da se do mira dođe diplomatskim putem, piše DW.

Također, sve strane sile su odlučile da se pojača embargo na oružje koje su ranije uspostavile Ujedinjene nacije.

Zaraćene strane u Libiji su Vlada nacionalnog jedinstva kojeg priznaju Ujedinjene nacije kao zvaničnu vlast države čiji je vođa premijer Fayez Sarraj, te Libijska nacionalna armija koju predvodi Halifa Haftar.

Haftarje u posljednje vrijeme odbijao diplomatske razgovore nakon što je zatvorio proizvodnju nafte na teritoriji koju kontroliše njegova vojska.

Predstavnici Vlade nacionalnog jedinstva odbili su da sjednu i razgovaraju sa Haftarom.

Samitu su prisustvovali sekretar UN-a Antonio Guterres, ruski predsjednik Vladimir Putin, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, francuski predsjednik Emmanuel Macron, premijer Italije Giuseppe Conte, premijer Velike Britanije Boris Johnson i američki sekretar Mike Pompeo.

Trenutni građanski rat u Libiji počeo je 2014. godine, mada konflikt traje od 2011. godine kada je sa vlasti svrgnut, a potom i ubijen Muamer Gadafi.

U ratu je ubijeno oko 10.000 ljudi, dok je njih 20.000 teže ili lakše ranjeno.