Bugarska
0

Velike šanse desničarske opozicije na sutrašnjim izborima

FENA
Na parlamentarnim izborima u Bugarskoj, koji se održavaju u nedjelju, očekuje se pobjeda desničarske opozicije koja obećava da će se konačno obračunati s korupcijom i riješiti otvorene ekonomske probleme.

Prema posljednjim anketama, za opozicionu stranku "Građani za evropski razvitak Bugarske" (GERB) izjašnjava se od 29 do 32 posto građana, a za sada vladajuću Bugarsku socijalističku partiju (BSP) 20 do 22 procenta, javljaju u subotu agencije.

Popularnost GERB se značajnim dijelom vezuje za ime njenog harizmatičnog lidera Bojka Borisova, gradonačelnika Sofije. On obećava da će se konačno obračunati s korupcijom i organizovanim kriminalom koji već nekoliko decenija nagriza bugarsko društvo. Zbog tih problema, koji još nisu riješeni, Sofija nije dobila pomoć od 500 miliona eura od EU, čiji punopravni član je postala 2007. godine.

Politički protivnici Borisova (50), koji je nosilac crnog pojasa u karateu, tvrde da on i pored populističke retorike, ima veze s podzemljem u toj zemlji.

Lider ove stranke je inače bio tjelohranitelj komunističkom predsjedniku Todoru Živkovu kao i eks-kralju Simeonu Drugom, kad je bio premijer. Socijalistička partija je na udaru žestokih kritika, iako je njena koaliciona vlada 2007. godine uspjela da uvede Bugarsku u EU.

Prema nedavnoj anketi, čak 80 posto od 7,5 miliona građana želi da ona ode, jer nije uspjela da riješi mnoge ekonomske probleme i da stane na kraj široko rasprostranjenoj korupciji. Prema ankatama nijedna stranka neće osvojiti apsolutnu većinu glasova u parlamentu, tako da će Bugarska ponovo dobiti koalicionu vladu.

Ako Borisov bude mandatar on kaže da nije spreman da sarađuje sa socijalistima i da će svoj kabinet, kako najavljuje, formirati sa strankama desnog centra.