Svijet
0

Velike poplave u u južnom dijelu Bugarske

SRNA
Zbog obilnih padavina u Bugarskoj, posebno u južnom dijelu zemlje, poplavljeno je više područja, a loši klimatski uslovi usložnili su stanje na putevima u nekoliko gradova.

Spasilačke ekipe pomogle su izvlačenje četiri automobila sa osam putnika, među kojima i jedno dijete u blizini Slivena gdje su se rijeke Belenska i Kamčica izlile iz korita i poplavile seoske puteve.

U oblasti Krdžali poplavljene su kuće, obdaništa, trgovine, škole, dok je nekoliko vozila ostalo zarobljeno na putevima. U akciju spašavanja uključeno je 80 vatrogasaca i spasilaca, saopštile su lokalne vlasti. 

Poplavljene su i bolnica i Policijska stanica u Momčilgradu, a mediji su javili da su izlila dva vještačka jezera kod sela Makedonci i Gruevo u istoj oblasti.

Izlila se i rijeka Arda, koja je poplavila podrume nekih stambenih zgrada. 

Obilne padavine zaustavile su saobraćaj na autoputu "Hemus", koji od Sofije vodi ka Varni i to kod Loveča i na području Sofijske oblasti u pravcu Sofije. 

Preusmjeren je i saobraćaj na autoputu od Sofije prema grčkoj granici na dionici Dragičevo - Donja Dikanja, pa se vozila upućuju na obilaznicu preko Radomira. 
Za teške kamione zatvoren je najveći granični prelaz na makedonsko-bugarskoj granici "Đuješevo", a na većini planinskih prevoja obavezni su lanci za snijeg.