|

Velike poplave u Britaniji, oluja Dennis hara Walesom

Velike poplave u Britaniji, oluja Dennis hara Walesom
4
A. B.
16.2.2020. u 14:58
11
komentara
4

dijeljenja
Velike poplave u Britaniji, oluja Dennis hara Walesom Foto: AFP
Veliku Britaniju danas je pogodila oluja Dennis praćena obilnim padavinama i snažnim vjetrovima što je izazvalo poplave u južnom Walesu. S obzirom na to da ona i dalje bjesni, britanske vlasti su upozorile građane da se zaštite od poplava opasnih po život.
Kako piše BBC, brojne službe civilne zaštite pomažu stanovnicima da se izbore s poplavama nakon što je voda ušla u njihove domove.

Brojni stanovnici su za medije ovu oluju opisivale kao tornado, a u Velikoj Britaniji je izdato više od 300 upozorenja od poplava.


Sarah Bridge (55) navela je kako je oluja Dennis bila previše snažna jer je voda ušla u njen dom iako je imala specijalna vrata koja su namijenjena upravo da zaštite od poplava.

"Ja sam u šoku. Kuhinja je potpuno poplavljena, stvari trenutno lebde u mojoj kući", rekla je.

Lokalni mediji navode da se rijeka Taff u velškom gradu Pontypridd izlila iz korita, a ta opasnost prijeti i od rijeke Nit koja se nalazi na jugu Welsa.

Selo Aberdaron pogodili su orkanski udari vjetra koji su dostizali brzinu od 146 km/h te je zbog toga otkazano stotine letova, a poplave su poremetile i željeznički saobraćaj.

Foto: AFP Foto: AFP


Prema posljednjim informacijama, najmanje dvoje ljudi poginulo je u Velikoj Britaniji, a desetine hiljada su se suočile s haosom koji je prouzrokovala oluja Dennis.

Mladić od 18 godina utopio se u moru u pokrajini Kent, a drugi je pao preko broda sa rezervoara za gorivo u blizini luke Margate.

Skoro 50.000 putnika čeka na aerodromima nakon što je kompanija easyJet otkazala 234 leta, a još 60 bit će prizemljeno.

Foto: AFP Foto: AFP


U desetinama gradova koji još uvijek saniraju štetu koju je napravila prošlonedjeljna oluja Ciara, angažovana je vojska kako bi pojačala odbranu od poplava.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...