{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velike nuklearne sile upozorile Iran

F
9.5.2008. u 18:38
0
0
Velike nuklearne sile upozorile Iran
0
Velike nuklearne sile upozorile Iran
Pet velikih nuklearnih sila - Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska, uputilo je u petak u Ženevi zajedničko upozorenje Iranu o opasnostima širenja nuklearnog oružja.
"Opasnosti širenja oružja povezane s nuklearnim programom Irana i dalje nas ozbiljno zabrinjavaju", izjavio je u ime svih pet država šef britanske delagacije John Duncan, predočavajući zajedničku deklaraciju dvosedmičnog rada pripremnih sastanaka za konferenciju o razmatranju Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (TNP) predviđenu 2010.

"Širenje nuklearnog oružja i dalje predstavlja prijetnju za mir i međunarodnu sigurnost", ocijenilo je pet sila, osudivši također nuklearnu probu Sjeverne Koreje u 2006.

Ovo širenje "dovodi u opasnost izglede napredovanja
ostalih ciljeva ugovora, kao što je nuklearno razoružanje i dovođenje u pitanje razvoja međunarodne suradnje na civilnom nuklearnom planu", objavile su one.

Teheran je reagirao osudivši deklaraciju kao "kontraproduktivnu", tvrdeći da ona dovodi u pitanje pregovaračko rješenje sukoba.

Iranski ambasador Ali Asghar Soltanieh izjavio je da Iran "nikada neće odustati od svog neotuđivog prava" da, u okviru TNP-a, razvija nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: