Protiv Putina
271

Velike demonstracije u Gruziji u znak podrške Ukrajini

D. Be.
Foto: Mariam Nikuradze/OC Media
Foto: Mariam Nikuradze/OC Media
Demonstracije u Gruziji kojima se poziva na solidarnost s Ukrajinom poprimile su antivladin ton zbog nedostatka odgovora vlasti Gruzije na rusku invaziju. Više od 30 hiljada ljudi večeras je bilo na ulicama Tbilisija.

Hiljade Gruzijaca je u petak uvečer izašlo na ulice Tbilisija protestujući protiv onoga što je Droa, jedna od opozicionih grupa koja stoji iza ranijih demonstracija, nazvala "ruskim snom".

Rusija je napala Gruziju 2008. godine kako bi pomogla proruskim separatističkim snagama. Eksperti su povukli mnoge paralele između tog sukoba i onog koji se trenutno odvija u Ukrajini.

Kritičari vlade, uključujući opozicione stranke Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM), Lelo, Girchi - Više slobode, Laburističku stranku i Evropsku Gruziju, osudili su trenutnu gruzijsku vladu jer nije zauzela čvršću poziciju u podršci Ukrajini, javlja OC Media.

Poslanici Gruzijskog sna bojkotovali su u petak vanrednu sjednicu parlamenta koju je sazvao predsjednik zbog rasprave o situaciji u Ukrajini, što je dovelo do nedostatka kvoruma.

Poslanici Gruzijskog sna rekli su da će sjednica, koju je zatražila opozicija, biti "samo za predstavu".

Ljutnja građana je dodatno porasla nakon što je premijer Irakli Gharibasvhili, prilikom posjete spomeniku gruzijskim vojnicima koje je ubila Sovjetska armija 1921. godine, rekao da se Gruzija neće pridružiti zapadnim sankcijama Rusiji.

"Želim jasno i nedvosmisleno da kažem, s obzirom na naše nacionalne interese i interese naroda, Gruzija ne planira da učestvuje u finansijskim i ekonomskim sankcijama, jer bi to samo još više oštetilo našu zemlju i stanovništvo", rekao je premijer zemlje Irakli Garibašvili.

Foto: Batumelebi
Foto: Batumelebi

Demonstracije su održane i u gradovima Batumi i Kutaisi, gradu Ozurgeti i Pakhulani.

Mnogi Gruzijci koji su izrazili svoju frustraciju vladom prisjetili su se tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenko koji je bio prisutan u Tbilisiju, zajedno sa drugim evropskim liderima, dok je ruska vojska napredovala do predgrađa grada tokom rata u augustu 2008. godine.

Od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, zemlje širom svijeta uvele su opsežne sankcije Moskvi, uključujući ruske banke, visoke vladine i vojne zvaničnike, velike državne kompanije i istaknute oligarhe.