Crveni trg
83

Velika vojna parada u Moskvi: Atrakcije su ministrov kabriolet i tenk "Terminator"

Klix.ba
Na Crvenom trgu u Moskvi danas se tradicionalno, povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, održava velika vojna parada u kojoj učestvuje više od 13.000 vojnika i 132 jedinice tehnike, kao i 74 aviona i helikoptera.

Ove godine glavna atrakcija je automobil ministra odbrane i komandanta ceremonije - kabriolet domaće proizvodnje "Aurus".

Među novinama je i novi model automatske puške kalašnjikov koji će biti u rukama desantnih jedinica i motorizovane pješadije.

Foto: AFP
Foto: AFP

Očekuje se da će na paradi biti prikazano i novo višenamjensko terensko vozilo "Lada" sa spregnutim mitraljezom, kao i novi čečenski bagi "Čaborz M-3". Ime vozila potječe od dvije riječi čečenskog jezika: "ča" što znači medvjed i "borz" vuk.

Tradicionalno će se na čelu kolone na Crvenom trgu ispred pješadije naći legendarni tenk Crvene armije "T-34", a pratiti će ga borbena vozila.

Na paradi će biti predstavljene i novine ruske vojne industrije poput tenkova "Armata" i "Terminator".

Na Crvenom trgu će se pojaviti i raketni kompleksi "Iskander-1", zajedno sa još jednim "BTR-82A", kao i četiri reaktivna sistema "Smerč", protivvazdušni sistemi "Tor-M2" i "Buk-M2", "Panciri-M" i "S-400".