Svijet
0

Velika vjerovatnost da teroristi upotrijebe nuklearno oružje

FENA
Postoji velika vjerovatnost da teroristi ubuduće izvrše napad nuklearnim, hemijskim ili biološkim oružjem, ocijenio je koordinator za borbu protiv terorizma u američkom State Departmentu Henry Crampton.

U izjavi za britanski "Daily Telegraph" Crampton je rekao kako je "mogućnost da terorističke grupe upotrijebe to oružje (za masovno uništenje) veoma visoka", prenio je Reuters u utorak.

"Tako nešto je samo pitanje vremena", rekao je američki stručnjak.

Crampton je ocijenio da bi katastrofalan nuklearni napad bio težak, ali da bi biološki napad "potencijalno bio najstrašniji scenarij". On je rekao da je uvid u stanje u Afganistanu pokazalo da je Al-Qaida nastojala razviti proizvodnju antraksa prije nego što je zbačen talibanski režim 2001. godine.

Crampton je, ukazujući na porast opasnosti od zloupotrebe biološkog oružja, dodao da bi biološki teroristički napadi bili teži za zaustavljanje i stoga što je teže utvrditi da su ih počinili teroristi.

Osama bin Laden je "po svoj prilici" još uvijek živ, rekao je on.

Crampton je također naveo da su američke i međunarodne sigurnosne službe ozbiljno ugrozile terorističku mrežu Al-Qaida nakon terorističkog napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine.

Učinili smo opstanak te terorističke grupe teškim. Oni nemaju pristup novcu, a ne mogu ni komunicirati s onima koji ih podržavaju, dodao je američki stručnjak.