Nestvarne scene
17

Velika snježna oluja pogodila Atinu, grad u potpunosti blokiran

V. K.
Snijeg u Atini nije uobičajena pojava
Snijeg u Atini nije uobičajena pojava (Foto: EPA-EFE)
Velika snježna oluja, koja već nekoliko dana prolazi kroz dijelove Evrope, stigla je i u glavni grad Grčke Atinu. Snijeg je prouzrokovao potpuni kolaps saobraćaja, a građani Atine iznenađeni su prizorima koji se rijetko mogu vidjeti u ovom gradu.

Iako snijeg u Grčkoj nije neuobičajena pojava, naročito na sjeveru zemlje, snježne padavine u centralnim i južnim dijelovima zemlje prava su rijetkost. Međutim, snježna oluja koja već nekoliko dana kruži dijelovima Evrope, na iznenađenje mnogih Atinjana stigla je i u glavni grad Grčke.

Prema zvaničnim podacima, količina snježnih padavina u Atini jedna je od najvećih od 1987. godine.

Snijeg je u potpunosti paralizovao Atinu, a većina usluga javnog prijevoza u potpunosti je obustavljena. Također, zbog snijega su mnoga stabla srušena, što je prouzrokovalo prekid snabdijevanja električnom energijom u određenim prigradskim dijelovima.
Direktor vatrogasnih službi Vassilis Vathrakoyiannis izjavio je za državnu televiziju kako su vatrogasne jedinice od utorka ujutro zaprimile više od 600 poziva za pomoć iz skoro svih dijelova grada.

"Pozivi su se uglavnom odnosili na srušena stabla i prevoženje ljudi zaglavljenih u svojim vozilima na sigurno mjesto, ali i na prevoz dijaliziranih pacijenata na liječenje", rekao je Vathrakoyiannis.

Pored toga što je snijeg prouzrokovao potpuni kolaps saobraćaja, zbog vanrednih uslova vlasti Grčke odlučile su nakratko prekinuti i proces vakcinacije stanovništva.

"Vakcinacija je odgođena i trenutno ljekari i drugo medicinsko osoblje pomažu ostalim jedinicama u dijelovima grada gdje je to potrebno. Nakon što situacija bude stavljena pod kontrolu, nastavit će se i proces vakcinacije", rekle su nadležne vlasti.

Iako su brojni Atinjani ostali iznenađeni prizorima i snježnim padavinama, građani su se vrlo brzo navikli na nove uslove te su izašli na ulice kako bi ovjekovječili fotografijama najpoznatije atenske i grčke znamenitosti koje su se ovog jutra našle pod snijegom.

Kako javljaju lokalni mediji, na ulicama grada bilo je i mnogo djece koja su preskočila časove online nastave te su izašla na ulice i uživala u snježnim radostima.

Atina se trenutno nalazi u lockdownu s obzirom na to da je u prethodne dvije sedmice porastao broj slučajeva zaraze koronavirusom. Zbog toga su brojne trgovine zatvorene, a djeca pohađaju školu online. Vlasti su također odlučile da policijski sat u glavnom gradu Grčke i dalje ostaje na snazi.

Hladno vrijeme u većem dijelu Grčke trebalo bi se prema prognozama zadržati sve do četvrtka kada se očekuje prestanak padavina i porast temperatura.