Svijet
0

Velika operacija talijanske policije protiv mafije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talijanske snage sigurnosti provele su u četvrtak veliku operaciju hapšenja i pretresa u mjestu San Luca, u regiji Calabriji, iz kojeg su žrtve mafijaškog pokolja koji se zbio 15. augusta u Duisburgu u Njemačkoj. Uhapšeno je 40 osoba za koje se sumnja da su pripadnici mafije "N'drangheta".

Na osnovu naloga protumafijaškog tužiteljstva, policija i karabinjeri uhapsili su 40 osoba osumnjičenih za pripadanje mafijaškoj organizaciji, zvanoj "n'drangheta", uključenih u mafijaške obračune u mjestu San Luca.

Optužba te osobe tereti za mafijaško udruživanje, ubistva, krijumčarenje drogom i oružjem i drugo, ali među uhapšenima nisu navodne ubice šest osoba pred restoranom "Da Brunu" u Duisburgu. Ova hapšenja su provedena su na osnovu istraga pokrenutih prije masovnog ubistva.

Među uhapšenima su predstavnici klanova Strangio-Nirta i Vottari-Pelle, koji se od devedesetih godina međusobno obračunavaju, a u tim obračunima je u posljednjih osam mjeseci ubijeno 11 osoba. Uhapšena su i braća dvojice ubijenih u Duisburgu, Achille Marmo, brat ubijenog Marca, i Giovanni Strangio, brat ubijenog Sebastiana.

Prema informacijama kojima raspolaže talijanska istraga, koja u saradnji s njemačkom traga za ubicama u Duisburgu, šesterostruko ubistvo je "odgovor" obitelji Nirta-Strangio na ubistvo supruge Giovannija Nirte, kojega se smatra kumom toga klana. Njegova supruga Maria Strangio (32) ubijena je prošle godine na Božić u mjestu San Luca.

Policija i karabinjeri su prije današnje operacije hapšenja 40 osoba načinili pravi obruč oko mjesta San Luca kako niko ne bi mogao izići ili ući u gradić krvavih obračuna.

Tokom pretresa, prenosi Hina, policija je u mjestu otkrila pravi bunker u kojem su se skrivale tri osobe, koje nisu bile na popisu naloga za hapšenje, pa se provjerava njihov pravi identitet. Bunker se nalazi ispod jedne zgrade u središtu San Luce.