Pretresi u više gradova
5

Velika operacija njemačke policije u selefijskim centrima

FENA
Velika policijska operacija izvedena je u četvrtak ujutro u sedam regionalnih njemačkih država s namjerom da se pronađu osobe osumnjičene da pripadaju selefijskim organizacijama, doznaje se iz ministarstva unutarnjih poslova.

Njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich izrekao je u četvrtak ujutro zabranu rada udruženja pod imenom "Milletu Ibrahim".

Racije su izvedene u oko 70 zgrada, privatnih stanova, džamija i škola, a najvažnije operacije su se odvijale u državama Rajna-Sjeverna Vestfalija i Hesse, naveo je isti izvor.

Ministar unutarnjih poslova države Rajna-Sjeverna Vestfalija Ralf Jaeger izrazio je zadovoljstvo policijskom operacijom koja je "odličan korak sigurnosnih službi u borbi protiv opasnih ekstremista".

"Današnja operacija pokazuje da smo povećali pritisak na selefiste, koji su neprijatelji demokracije", dodao je on.

Njemačka policija je početkom maja najavila otvaranje istrage nakon što su selefije napali policajce na margini jedne manifestacije ekstremne desnice u Solingenu.

Pokrenuti su i razgovori o utjecaju selefizma, ogranka sunitskog islama zasnovanog na striktnoj interpretaciji Kur'ana.

Polovinom aprila, konferencija o njemačkom islamu, koja okuplja državne vlasti i predstavnike muslimanskih organizacija, ocijenila je da je selefistički ekstremizam "neprihvatljiv" za njemačko društvo.

Njemačke obavještajne službe procjenjuju da 2.500 selefija živi u zemlji.