Objavljeni detalji
64

Velika Britanija: Život Bugara koji se terete da su bili ruski špijuni poput filmske priče

B. R.
Katrin Ivanova, Orlin Roussev and Biser Dzhambazov
Katrin Ivanova, Orlin Roussev and Biser Dzhambazov
Poznato je više detalja o troje Bugara koji su u Velikoj Britaniji osumnjičeni da su bili ruski špijuni. Godinama su živjeli u predgrađu, a jedan od njihovih komšija je bio policajac.

Orlin Roussev (45), Biser Dzhambazov (42) i Katrin Ivanova (31) uhapšeni su u februaru ove godine u sklopu velike policijske akcije u Harrowu i Great Yarmouthu. Do tada je djelovalo da žive uobičajenim životom.

Terete se da su posjedovali lažne pasoše, lažne lične karte i druge dokumente, kako je navedeno, nedozvoljene namjere. Objavljeno je da su imali lažne britanske, bugarske, francuske, italijanske, španske, grčke i češke dokumente.

Policija je navodno kod njih pronašla radnu odjeću televizijskih kanala Discovery i National Geographic, a za koju se pretpostavlja da su je koristili tokom aktivnosti praćenja i nadzora.

Njihove komšije su u šoku nakon što su saznali za šta se terete. Prema riječima komšija, Dzhambazov i Ivanova su kao partneri živjeli u mirnoj ulici u Harrowu. Opisali su ih kao prijateljski par, a poznati su im pod imenom Max i Kate. Jedan od komšija je kazao da su se toliko pritajili da su uspjeli da žive pored policajca.

Par je bio uključen u organizaciju koja je pružala usluge Bugarima i navodno su u Londonu radili za izbornu komisiju, pomažući useljenicima iz Bugarske da glasaju.

Jedan trgovac je Dzhambazova opisao kao normalnu osobu, baš kao što su to i ostale mušterije. Komšije su ih pozdravljale, doživljavajući ih ih kao "prijateljske, pričljive, normalne ljude".

Dzhambazov je bio uposlenik bolnice, radeći na transportu krvi. Ivanova je pomagala migrantima da se nasele u Velikoj Britaniji. Pomoć je podrazumijevala i pomoć u pronalasku smještaja i posla. Na društvenoj mreži LinkedIn je istakla da je asistent u medicinskom laboratoriju.

Komšije su ispričale i to da je par putovao u inostranstvo, da su roštiljali u dvorištu i da je Dzhambazov često dizao tegove sa svojim prijateljem.

Na LinkedIn profilu Rousseva, čija je posljednja adresa bila u Great Yarmouthu, istaknuto je da je ranije bio savjetnik bugarskog ministra energetike. Poslije preseljenja u Veliku Britaniju koje se navodno desilo 2009., radio je u firmi za finansijske usluge i navodi se da je u posljednjih deset godina bio vlasnik firme za napredne komunikacijske sisteme.

Troje Bugara su u pritvoru i još nije određen početak suđenja. U sklopu iste istrage u Londonu su uhapšeni još jedan muškarac i žena koji su iz pritvora pušteni uz kauciju, piše list Independent.