{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika Britanija: Zbog vjenčanice umrla od gladi

F
11.8.2007. u 19:43
0
0
Velika Britanija: Zbog vjenčanice umrla od gladi
0
Velika Britanija: Zbog vjenčanice umrla od gladi
Emma Favel, 32-godišnja Britanka koja je očajnički željela stati u vjenčanicu nekoliko brojeva manju od njene veličine, umrla je zbog komplikacija koje su uslijedile nakon podvezivanja želuca.
Emma je jednoj belgijskoj klinici platila 7.000 funti za operaciju koja joj je omogućila rapidno mršavljenje (ista operacija u Britaniji košta 14.000 funti). Operacija podvezivanja želuca joj je pomogla da skine kilograme koje je htjela i sa željenom se kilažom udala u martu.

Smršala je sa 146 na 95 kilograma. Na žalost, odmah nakon vjenčanja, Emma Favel počela se osjećati slabo i mjesec dana nakon vječanja umrla je zbog pothranjenosti. Nakon opercije, Emma je posjetila nekoliko liječnika i napravila nekoliko pretraga jer je osjećala zdravstvene tegobe, ali nitko od njih nije primjetio da je uzrok tome unos osjetno manje količine hrane od onoga što je potrebno. Emma je svakim danom bila sve slabija, a nitko nije otkrio uzrok tome. Primljena je u bolnicu Queen u Burtonu 12. aprila, gdje su pokušali ustanoviti što je uzrok njenoj slabosti, ali nisu ni pomislili na proširivanje želuca. Emma je uslijed izgladnjelosti preminula 30 aprila.

Nakon Emmine smrti provedena je istraga i cijeli je slučaj završio na sudu. Istraga je pokazala da je operacija podvezivanja bila pogrešan izbor za Emmu jer se zbog nje nije mogla dovoljno dobro hraniti. Patolog Manuel Sotres rekao je da nije bilo dovoljno mjesta za hranu koja bi Emmi omogućila preživljavanje. Naime, tokom “smanjivanja” želuca, hirurzi obično zatvore jedan dio pacijentove utrobe ostavljajući manji dio u kojem se mogu miješati hrana i “sokovi”. Tako pacijent misli da se najeo i prilikom konzumiranja manjeg obroka. Hirurg Jacques Himpens, koji je operirao Emmu, ostavio je dvostruko manji dio otvora od onoga koji se preporučuje, piše u subotu Daily Mail.

Istražni sudac Andrew Haigh ustanovio je da se radi o slučajnoj smrti, ali je rekao da je djelomično kriva i operacija. Rekao je da je Emma umrla zbog otkazivanja organa i pothranjenosti.

“Emma je bila pretila i pokušavala je smršati uz pomoć mnogih i različitih dijeta ali nije uspijela. Znala je pasti u depresiju zbog svoje debljine. Željela je izgledati mršavo na vjenčanju i zato je otišla na tu operaciju”, rekla je njena majka nakon suđenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: