Nakon 30 godina
20

Velika Britanija vraća plavu boju pasoša nakon izlaska iz EU

M. N.
Nakon skoro 30 godina Velika Britanija vraća u upotrebu tradicionalne plave pasoše koji će građani moći koristiti nakon izlaska ove otočne zemlje iz Evropske Unije.

Prvi pasoši će biti izdati već sljedećeg mjeseca, a od sredine 2020. godine moći će ga dobiti svi Britanci.

Iz britanske vlade kazali su kako ovo nije jedina promjena. Pozadina pasoša će imati simbole - cvjetne ambleme Engleske, Sjeverne Irske, Škotske i Velsa.

"Plavi pasoš će ujedno biti i najzeleniji britanski pasoš ikada jer će ispuštanje ugljika proizvodnjom biti smanjen na nulu kroz projekte poput sadnje drveća", naveli su iz britanske vlade.

Ovo će ujedno biti tehnološki i najnapredniji pasoš ikada s nizom novih i ažuriranih sigurnosnih značajki, uključujući tvrdokornu stranicu od polikarbonata sa super podacima koja sadrži inovativne tehnologije ugrađene u dokument kako bi lični podaci bili sigurni.

Plavi boja na pasošima je prvi put korištena 1921. godine.

"Napuštanje EU daje nam unikatnu šansu da vratimo naš nacionalni identitet i stvoriti novi put u svijetu. Vraćajući su kultnoj plavo-zlatnom dizajnu, britanski pasoš će ponovo biti isprepleten našim nacionalnim identitetom i jedva čekam da putujem koristeći ga", rekla je Priti Patel, državna sekretarka.