Svijet
0

Velika Britanija traži od Musharrafa ukidanje vanrednog stanja

FENA
Velika Britanija je u ponedjeljak pozvala pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa da ukine vanredno stanje i "odmah" uspostavi Ustav kako bi se garantirali "slobodni i pravedni izbori" početkom januara.

"Od izuzetnog je značaja da se Ustav ponovo uspostavi i da se sve ostale restriktivne mjere odmah ukinu", rekao je glasnogovornik premijera Gordona Browna na brifingu. "U nedostatku tih mjera, istinski sumnjamo da se izbori mogu održati u slobodnim i pravednim uvjetima", dodao je glasnogovornik Downing Streeta.

Ova izjava uslijedila je nekoliko sati prije početka u Londonu vanrednog sastanka akcione grupe ministara Komonvelta, koji će biti posvećen situaciji u Pakistanu i razmatranju eventualnih sankcija.

Na pitanje novinara o sastanku Komonvelta, glasnogovornik premijera Browna je rekao da je to "pripremni" sastanak, nagovještavajući da još nije najavljena nikakva odluka o Pakistanu.

Samit šefova vlada Komonvelta treba da se održi u glavnom gradu Ugande Kampali od 23. do 25. novembra.

U nedjelu je britanski ministar vanjskih poslova pozdravio "potvrdu o datumu održavanja izbora", jer je Musharraf obećao održati parlamentarne izbore do 9. januara.

"Međutim, mi i dalje zahtijevamo hitnu akciju vraćanja ustava, oslobađanje političkih zatvorenika, pomirenje s političkom opozicijom, odustajanje predsjednika od uloge šefa oružanih snaga, kao i ukidanje svih restrikcija nad medijima", dodao je glasnogovorniik.