Svijet
0

Velika Britanija: Sumnja u novi slučaj kravljeg ludila

FENA
Britanski dužnosnici izjavili su u petak da istražuju novi slučaj za koji sumnjaju da je riječ o bolesti kravljeg ludila, i to izvan zone nadzora, što pojačava strahove od širenja te bolesti među stokom.

Čelnica britanske veterinarske službe Debby Reynolds kazala je da postoje "kliničke sumnje" o ponovnoj pojavi infekcije kravljeg ludila, ali i naglasila da su indicije za sada umjerene, te da testiranja još nisu završena.

Budući da se sumnja o infekciji među stokom pojavila na farmi koja se nalazi izvan zone nadzora u krugu od deset kilometara što je uspostavljena nakon zadnje pojave bolesti prošloga petka, to, potvrdi li se da je riječ o kravljem ludilu, povećava opasnost od širenja bolesti.

"Ponavljam svoju poruku onima koji drže životinje da upotrebljavaju najviše standarde biološke sigurnosti, ostanu na oprezu zbog bolesti i hitno izvijeste o svakoj sumnji", kazala je Reynolds.

Britanski stočari u četvrtak su nastavili s klanjem životinja nakon što je vlada ukinula petodnevnu zabranu prometa živom stokom za klanje, što je, po mišljenju stručnjaka, trebalo zaustaviti širenje bolesti.

Naime, trećina stoke za koju se sumnjalo da je inficirana nalazila se unutar zone nadzora i odmah je uništena. Još uvijek traju testiranja je li ta stoka bila zaražena kravljim ludilom.

Ubijeno je ukupno 576 komada stoke, prenijela je Hina.

Nakon prve pojave kravljeg ludila u Velikoj Britaniji 2001., koja je uništila britanske farmere i kada je ubijeno više od šest milijuna životinja, Evropska unija je zabranila izvoz britanske stoke, mesa i mlječnih proizvoda.