Svijet
2

Velika Britanija strahuje da će Rusi hakovati izbore

Klix.ba
Vlada Velike Britanije upozorila je lidere političkih partija te zemlje na prijetnju da bi Rusija mogla hakovati sljedeće izbore.

Viši zvaničnik potvrdio je za Sky News kao će biti održan i poseban samit o cyber sigurnosti zbog straha od uplitanja Moskve. Zabrinuti su da bi ruski hakeri mogli ukrasti i objaviti interne emailove ili privatne baze podataka o političkim preferencijama glasača.

Nacionalni centar za cyber sigurnost, koji je dio Vlade Velike Britanije, ponudio je pomoć strankama u jačanju sistema sigurnosti.

"Trebate biti svjesni da nas događaji u SAD-u, Njemačkoj i drugim zemljama podsjećaju na potencijalnu neprijateljsku akciju protiv političkog sistema Velike Britanije. Ovdje nije samo riječ o mrežnoj sigurnosti sistema političkih partija. Riječ je o napadu na naš demokratski sistem a to uključuje i napad na parlament, izborne kancelarije, te mailove pojedinaca", navodi se u pismu.

Strah od uplitanja Rusije povećan je tokom posljednjih mjeseci nakon navoda da su se umiješali u izborne procese nekoliko zemalja.

SAD je već optužila Rusiju da je imala utjecaj na izbore održane u novembru, te da su zbog njihovih aktivnosti povećane šanse za pobjedu Donalda Trumpa. U decembru njemačke obavještajne službe su tvrdile da Rusija pokušava destabilizirati zemlju propagandom i cyber napadima u oči izbora koji će se održati ove godine.

Francuska je također tvrdila kako je predsjednički kandidat Emmanuel Macron žrtva Moskve koja vodi paralelnu kampanju i kreira lažne vijesti.