{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika Britanija spremna priznati nezavisno Kosovo

F
FENA
10.12.2007. u 11:30
0
0
Velika Britanija spremna priznati nezavisno Kosovo
0
Velika Britanija spremna priznati nezavisno Kosovo
Foto: AFP
Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband izjavio je u ponedjeljak da će Velika Britanija priznati nezavisno Kosovo, međutim, pozivajući pritom Evropu da "pokaže put", kako bi se izbjeglo nasilje koje se desilo 90-ih godina.
"Odgovor je kratko da", odgovorio je šef britanske diplomatije na pitanje novinara da li bi priznao nezavisnost Kosova.

On je rekao u intervjuu na radiju BBC 4, da je "vrlo važno da se na Balkanu izbjegavaju kratki odgovori i prizna da se radi o vrlo kompliciranoj situaciji. Plan Ujedinjenih naroda vezano za politički status govori o nadziranoj nezavisnosti, priznavajući posebne poteškoće stvorene u historiji kao i etničke tenzije".

U petak su međunarodni posrednici o Kosovu dostavili svoj izvještaj Ujedinjenim narodima, navodeći da se radi o stalnoj razlici u stavovima između Srba i albanskih Kosovara o budućnosti ove pokrajine, nakon četiri mjeseca pregovora.

Vlasti kosovskih Albanaca su saopćile da će, u slučaju neuspjeha pregovora do određenog datuma, do ovog ponedjeljka, one jednostrano proglasiti nezavisnost Kosovo, ali da će to učiniti u dogovoru s Amerikancima i Evropljanima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: