Svijet
0

Velika Britanija skraćuje boravak turistima koji stižu izvan EU-a

FENA
Velika Britanija bi putnicima iz zemalja koje nisu članice Evropske unije mogla skratiti turističke vize sa sadašnjih šest na tri mjeseca kako bi spriječila njihovo predugo zadržavanje, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Londonu, javila je agencija Reuters.

Namjera vlasti je i zatražiti da pojedine britanske porodice polože depozit u iznosu do 1000 funti za svakog rođaka koji im dođe u posjetu, a da ne dolazi iz zemalja članica EU-a, tako da bi porodice čiji se rođaci ne vrate na vrijeme rizikovali da taj novac više i ne vide.

Sve je to dio predloga koji je u utorak podnio ministar za imigracijska pitanja Liam Byrne precizirajući kako bi depoziti trebalo da predstavljaju finansijsku garanciju.

Pored skraćivanja standardnih turističkih viza, britanska vlada namjerava uvesti specijalne vize za pojedine događaje kao što su Olimpijske igre u Londonu 2012. i posebne vize za - poslovne ljude.

Tražnja britanskih viza udvostručena je u posljednjih pet godina, dok je više od dva miliona viza izdano samo u prošloj godini.

Očekuje se i da će od marta iduće godine svako ko bude tražio britansku vizu morati ostaviti otisak prstiju, a vlada najavljuje i striktnija pravila ulaska imigranata u zemlju, kao i sistem poena po ugledu na australski, koji će svesti pridošlice uglavnom na zanimanja koja interesiraju Veliku Britaniju.

Nevladina organizacija – Zajedničko vijeće za socijalno osiguranje imigranata - kritiziralo je prijedloge navodeći da "dovode u diskriminiran položaj tradicionalne zajednice s indijskog potkontinenta, Karipskog otočja i Afrike, prenio je radio BBC.