Nova pomoć
60

Velika Britanija šalje Ukrajini tenkove za koje su ih Rusi upozorili da će gorjeti

S. G.
Tenk Challenger 2 (Foto: EPA-EFE)
Tenk Challenger 2 (Foto: EPA-EFE)
Velika Britanija će poslati eskadrilu tenkova Challenger 2 u Ukrajinu kako bi pomogla ovoj zemlji u odbrani od ruske invazije, potvrdio je ministar odbrane Ben Wallace.
Govoreći u Donjem domu britanskog parlament, Wallace je rekao da Rusija nije uspjela slomiti volju ukrajinskog naroda i da je Rusija izgubila značajan broj generala i komandnih oficira.

"Saveznici Ukrajine moraju ubrzati naše kolektivne napore kako bismo dramatično, ekonomski i vojno zadržali pritisak na predsjednika Vladimira Putina", rekao je Wallace.

Najavljujući ono što je opisao kao "najznačajniji paket borbe do sada za ubrzanje ukrajinskog uspjeha", Wallace je rekao da će Velika Britanija poslati eskadrilu tenkova Challenger 2 sa pratećim oklopnim vozilima.

Ova najava čini Ujedinjeno Kraljevstvo prvom zapadnom silom koja će snabdjeti Ukrajince glavnim borbenim tenkovima, koji će se koristiti za obuku ukrajinskih trupa i dodatno će vršiti pritisak na Njemačku da odobri širu isporuku svojih borbenih vozila.

U razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u subotu, britanski premijer Rishi Sunak je po prvi put potvrdio da je namjera Britanije da Kijevu dostavi mali broj tenkova Challenger 2.

Kao odgovor, Kremlj je danas rekao da će Challenger 2 "gorjeti" na bojnom polju, i tvrdi da su zalihe pokušaj da se izvuče sukob, prenosi Reuters.