Prva pomoć ovog tipa
106

Velika Britanija razmatra slanje tenkova Challenger 2 ukrajinskoj vojsci

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanci razmatraju slanje deset tenkova tipa Challenger 2, što je bi bilo dovoljno za formiranje tenkovske brigade, s nadom da bi to moglo potaknuti druge saveznike da učine isto.

Rasprave se vode već nekoliko sedmica o isporuci određenog broja glavnog borbenog tenka Challenger 2 britanske vojske ukrajinskim oružanim snagama, kazao je izvor iz britanske vojske. Takav potez označio bi značajan korak u podršci Zapada Ukrajini i mogao bi potaknuti druge NATO saveznike, posebno Njemačku, da slijede njihov primjer.

Vlada Rishija Sunaka još uvijek nije donijela konačnu odluku, ali ako bi Britanija potpisala takvu isporuku, postala bi prva nacija koja je odgovorila na molbe ukrajinskih čelnika da opremi svoju vojsku snažnim zapadnim tenkovima. Grupa predvođena SAD-om od 50-ak nacija koja isporučuje vojnu pomoć Ukrajini trebala bi održati sljedeći sastanak 20. januara.

Jedan izvor je kazao da bi Britanija mogla ponuditi oko 10 tenkova Challenger 2, dovoljno za opremanje brigade. Izvor je dodao da to samo po sebi ne bi mijenjalo stvari, ali bi svejedno bilo od velike važnosti jer bi takav potez probio barijeru koja je do sada sprječavala saveznike da ponude zapadne tenkove Ukrajini iz straha da će to Rusija shvatiti kao dodatnu eskalaciju

To bi bio dobar presedan da se pokaže drugima, prije svega Njemačkoj, s njihovim Leopardima, i SAD-u sa Abramsima, da se i takav vid pomoći može isporučiti Ukrajini. Ukrajina već dugo traži tenkove njemačke proizvodnje Leopard II, koje koristi nekoliko europskih saveznika, uključujući Njemačku, Poljsku, Finsku, Nizozemsku i Španiju.

Varšava i Helsinki već su izrazili spremnost da isporuče svoje tenkove Leopard Kijevu, ali za to je potrebno odobrenje Berlina jer Njemačka ima izvoznu dozvolu. Olaf Scholz, njemački kancelar, usvojio je oprezniji pristup opremanju Ukrajine oružjem od drugih zemalja poput Velike Britanije i SAD-a.