{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika Britanija protiv uspostave glavnog štaba EU

F
FENA
18.7.2011. u 19:15
0
3
Velika Britanija protiv uspostave glavnog štaba EU
0
Velika Britanija protiv uspostave glavnog štaba EU
William Hague
Velika Britanija je u ponedjeljak uložila veto na prijedlog za uspostavu stalnog glavnog štaba EU, tvrdeći da bi to bio nepotrebni trošak budući da se za te svrhe mogu koristiti strukture NATO-a.
"Velika Britanija neće dati svoj pristanak za uspostavu stalnog glavnog štaba EU, ni sada ni ubuduće", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

"Mi se tome protivimo jer bismo tako udvostručile strukture koje već imamo u NATO-u i jer bi se zauvijek razdvojilo planiranje u EU i NATO-u", dodao je Hague.

O uspostavi glavnog štaba EU razgovaralo se u ponedjeljak u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica. Prijedlog za uspostavu evropskog glavnog štaba iznijela je visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Asthon.

Tu ideju snažno podržava Francuska, koja želi da se u Bruxellesu uspostavi glavni štab za buduće vojne i civilne misije EU. Većina članica EU također podržava tu ideju, ali da bi bila prihvaćena potrebna je suglasnost svih zemalja članica.

Ministar Hague je rekao da njegova zemlja podupire jačanje odbrambenih kapaciteta Evropske unije, ali ne kroz stvaranje jedinstvenog glavnog štaba.

Sadašnjim operacijama EU upravlja se iz pet nacionalnih glavnih štabova u Njemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: