Vakcinacija počela danas
10

Velika Britanija: Oxfordovu vakcinu prvi primio 82-godišnji dijalizni pacijent

A. B.
Prvu Oxfordovu vakcinu, -čija je upotreba počela danas u Velikoj Britaniji, primio je 82-godišnji Brian Pinker koji je inače dijalizni pacijent.
Pinker je kazao da će mu vakcina pružiti potreban mir dok nastavlja liječenje te dodao da se raduje i proslavi 48. godišnjice braka u februaru.

"Tako sam sretan i zadovoljan što primam vakcinu koja je razvijena na Univerzitetu Oxford čime se posebno ponosim. Također želim pohvaliti i medicinsko osoblje koje je danas bilo izvanredno", kazao je Pinker.

Medicinska sestra Sam Foster je vakcinisala Pinkera i kazala je da joj je bila privilegija što je bila prva koja je dala vakcinu u bolnici Churchill nedaleko od Univerziteta Oxford na kojem je i razvijena.

"Radujem se što će se mnogo više pacijenata i zdravstvenog osoblja vakcinisati Oxfordovom vakcinom u narednim sedmicama. To će znatno doprinijeti razlici za ljude koji žive u zajedniama, ali i radnike koji se brinu o pacijentima u bolnicama", dodala je.

Profesor Stephen Powis, medicinski direktor NHS-a kazao je da je distribucija Oxfordove vakcine još jedna prekretnica ka putu izlaska iz pandemije.

"Već nekoliko mjeseci mi u NHS-u se pripremamo za najveći program vakcinacije u našoj historiji. Već smo isporučili preko milion Pfizerovih vakcina, a sada smo dobili i Oxfordovu pa nam je cilj da njome vakcinišemo što više ljudi", poručio je Powis, piše The Guardian.