Dobila najveću podršku
168

Velika Britanija odabrala: Liz Truss je nova premijerka države

V. K.
Liz Truss (Foto: EPA-EFE)
Liz Truss (Foto: EPA-EFE)
Dosadašnja ministrica vanjskih poslova Velike Britanija Liz Truss danas je i zvanično izabrana za novu premijerku ove države kao i za predsjednicu Konzervativne partije.
Nakon što je Boris Johnson početkom jula saopćio kako više neće biti premijer Velike Britanije, ali ni predsjednik Konzervativne partije, uslijedili su unutarstranački izbori na koje se prijavio niz kandidata.

Između ostalog, među kandiatima su se našli Kemi Badenoch, Suella Braverman, Jeremy Hunt, Penny Mordaunt, Rishi Sunak, Liz Truss, Tom Tugendhat i Nadhim Zahawi.

Kroz niz unutarstranačkih izbora u kojima su kandidati morali dobiti određeni broj glasova kako bi nastavili utrku, izbori su "spali" na dva slova, odnosno dva kandidata - Liz Truss i nekadašnjeg ministra finansija Rishija Sunaka.

Članovi Konzervativne partije birali između Sunaka i Truss (Foto: EPA-EFE)
Članovi Konzervativne partije birali između Sunaka i Truss (Foto: EPA-EFE)

Uzevši u obzir sistem glasanja unutar Konzervativne partije, 200.000 članova biralo je između ova dva kandidata i na kraju je saopćeno kako je Liz Truss osvojila najveće povjerenje članstva stranke.

Kada je riječ o njenoj političkoj osobnosti i popularnosti unutar stranke, Truss je još početkom januara radila na pridobijanju podrške utjecajnih ljudi u Konzervativnoj partiji kako bi preuzela upravljačku poziciju.

Kroz unutarstranačke ankete koje se objavljuju svakih nekoliko mjeseci, Truss je nemali broj puta krajem 2021. godine, ali i početkom 2022. godine istaknuta kao najpopularnija ministrica među članovima vlade Borisa Johnsona.

"Njen entuzijazam za slobodu, slobodnu trgovinu, niske poreze odjekuje partijskom bazom. Međutim, njena beskompromisna ekonomska pozicija i odbojnost prema političkoj korektnosti, čine je političkom figurom koja izaziva podjele", navodi Financial Times.

Do sada, Truss je u Velikoj Britaniji, ali i u ostatku svijeta postala poznata po beskompromisnim stavovima koji oslikavaju težnju Velike Britanije za širenjem utjecaja kako u Evropi, tako i na području Indo - Pacifika što je državi postalo naročito važno nakon izlaska iz Evropske unije.

Upravo politiku "Globalne Britanije" posljednjih godina utjelovljuje Liz Truss, a mnogi je zbog njenih stavova i ponašanja upoređuju i s nekadašnjom premijerkom Margaret Thatcher te ističu kako bi upravo Truss mogla postati nova "Čelična dama".

Prvi koraci nakon dolaska na vlast

Kada je riječ o prvim koracima koje bi Liz Truss trebala učiniti na funkciji premijerke, oni su značajno određeni energetskom krizom koja je pogodila cijelu Evropu pa tako i Veliku Britaniju.

"Kao premijerka, Liz će poduzeti hitne mjere te će postaviti temelje za promjenu koja nam je potrebna na duži rok. To znači smanjenje poreza, vraćanje novca u džepove građana i oslobađanje našeg poslovanja od opterećavajućih poreza i neprikladnih propisa. S obzirom na ozbiljnost krize s kojom se suočavamo, morat će doći do izvjesnog fiskalnog popuštanja kako bismo pomogli ljuima da prebrode zimu", rekao je sekretar dosadašnje šefice diplomatije Kwasi Kwarteng.

Također, navodi se kako Truss želi da podigne trend stope rasta na 2,5 posto.

Truss čeka mnogo obaveza na početku mandata (Foto: EPA-EFE)
Truss čeka mnogo obaveza na početku mandata (Foto: EPA-EFE)

"Ekonomski rast je ključ za postizanje rezultata za Britance i otkjučavanje mogućnosti širom zemlje. To će biti njen glavni prioritet. Postavit će cilj za ekonomski rast od 2,5 posto što će donijeti veće plate, življe glavne ulice i uzbudljive prilike za Veliku Britaniju, našu djecu i unuke", mišljenja je sekretar.

U kontekstu energetskih mjera, mediji navode kako bi Liz Truss u prvim danima mandata mogla donijeti odluku o zamrzavanju cijena računa za električnu energiju.

"Plan je da se uvede neka vrsta vještačkog ograničenja cijena za potrošače u kombinaciji s mehanizmom za naknadu troškova dobavljačima. Planovi su u završnoj fazi i uključuju ne samo državne službenike već i ministre koje je Truss odredila da obave ovaj posao", navodi list The Times.

Osim energetske krize, Liz Truss će se i dalje morati nositi s vanjskopolitičkim problemima koji se tiču Velike Britanije, ali i svih drugih zemalja. Kao osoba u koju je Boris Johnson imao veliko povjerenje, te osoba koja je na neki način slijepo slijedila njegovu politiku, Truss će vjerovatno zadržati isti kurs kada je riječ o Ukrajini.

"Kao neko iz Johnsonovog kabineta, Truss će zadržati svoju čvrstu podršku borbi Ukrajine protiv Rusije. Međutim, kao i drugi svjetski lideri, Truss će se suočavati s poteškoćama kako rat bude napredovao, bez vidljivog rješenja na vidiku, posebno sada kada se počnu osjećati posljedice krize cijene energenata", piše Guardian.

Podrška Zapadnom Balkanu

kada je riječ o Zapadnom Balkanu, izborom Liz Truss na poziciju premijerke Velike Britanije, Bosna i Hercegovina, ali i druge države gotovo sigurno će dobiti dodatnu podršku kako u borbi protiv ruskog utjecaja tako i u napretku na euroatlantskom putu.

Upravo je Truss bila jedna od onih koji su se u Velikoj Britaniji najviše zalagali za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i drugim zvaničnicima iz RS-a, što je i učinjeno sredinom aprila kada je upravo Truss naglasila kako Dodik i Cvijanović podrivaju stečeni mir u BiH.

"Ovo dvoje političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni od ruskog predsjednika Vladimira Putina, njihovo nepromišljeno ponašanje prijeti stabilnosti i sigurnosti širom Zapadnog Balkana", rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u saopćenju.

Liz Truss nedavno boravila u posjeti BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Liz Truss nedavno boravila u posjeti BiH (Foto: T. S./Klix.ba)

Svoju podršku Truss je ponovila i tokom posjete Bosni i Hercegovini kada je naglasila kako će Velika Britanija biti ključna podrška BiH na putu prema NATO-u, ali i Evropskoj uniji.

"Uz situaciju ovdje, moramo pratiti i pitanje evropske sigurnosti u cjelini. Vidimo rusko miješanje i ovdje, ali narod Ukrajine također treba našu podršku kao i podršku slobodnog svijeta. Moramo biti sigurni da podržavamo one koji se hrabro bore za svoju zemlju. Čvrsto moramo stajati uz svoje resurse i nastavit ćemo pomagati Ukrajini oružjem koje joj treba da pobijedi. To znači i rad s partnerima u cijelom svijetu na novom planu za obnovu Ukrajine nakon rata", rekla je Truss.