Velika Britanija neće slati pojačanje

F
FENA
13.11.2008. u 17:33
0
0
Velika Britanija neće slati pojačanje
0
Velika Britanija neće slati pojačanje
Velika Britanija je u četvrtak odbacila mogućnost da pošalje dodatne trupe u Afganistan u bliskoj budućnosti, nakon razgovora u Londonu između britanskog premijera Gordona Browna i afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija.
"Ne slažem se s tvrdnjom da ćemo poslati dodatne trupe" u Afganistan, izjavio je jedan glasnogovornik Downing Streeta odgovarajući na pitanje o eventualnom slanju pojačanja britanskim vojncima u ovoj zemlji kojih ima 8.000, javio je AFP.

Glasnogovornik je ipak podsjetio da se "Velika Britanija obavezala da će zadržati trupe u Afganistanu sve dok afganistanska vlada ne bude sposobna stabilizirati sigurnosnu situaciju i postići poštivanje zakona".

Tokom jednosatnog razgovora Brown i Karzai su govorili o tome kako bi Britanci mogli da unaprijede svoju misiju u Afganistanu, kazao je on.

"Važno je da budemo jasni kad su u pitanju razlozi zbog kojih su naše oružane snage u Afganistanu", a to je "zaštita demokratski izabrane vlade", jer je Afganistan vitalan za našu vlastitu nacionalnu sigurnost u Velikoj Britaniji", kazao je Brownov glasnogovornik.

Karzai je izjavio da se nasilje u njegovoj zemlji ne povećava i da je na "na istom nivou kao prije godinu ili dvije".

"Svi napori treba da se odnose na to da se poboljša situacija i smanji nasilje", izjavio je on nakon razgovora s Brownom, objavio je BBC.

U srijedu je afganistanski ministar vanjskih poslova Rangin Dadfar Spanta pozvao da se pošalje međunarodno vojno pojačanje na jug Afganistana.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: