Svijet
0

Velika Britanija ne dozvoljava Assangeu odlazak u bolnicu

Klix.ba
Vlasti Velike Britanije odbile su zahtjev Juliana Assangea za odlazak u bolnicu na pretrage zbog jakog bola u ramenu.

Assangeov advokat optužio je vlasti Velike Britanije da krše osnovna ljudska prava. Osnivač WikiLeaksa podnio je zahtjev 30. septembra za odlazak u bolnicu na magnetnu rezonancu. To je potvrdio ministar vanjskih poslova Ekvadora Ricardo Patino, koji je kritikovao odluku britanskih vlasti ističući da je i u vremenu rata osiguran prolaz do bolnice iz humanitarnih razloga.

"Ekvadorska ambasada zahtijevala je od britanskih vlasti da osiguraju nesmetan odlazak do bolnice na nekoliko sati. Dobili smo odgovor da on može ići na liječenje, ali da je nalog Švedske za njegovo hapšenje još uvijek na snazi", rekao je Patino.

Prije nekoliko dana britanske vlasti su odlučile da povuku policiju ispred ambasade Ekvadora, ali i dalje ostaju pri stavu da će uhapsiti Assangea ukoliko im se ukaže prilika.

Švedska je izdala nalog za hapšenje Juliana Assangea zbog navodnog seksualnog napada, ali Assange se plaši da će ga Švedska isporučiti SAD-u gdje ga se tereti za najveće otkrivanje povjerljivih informacija u američkoj historiji.