Svijet
1

Velika Britanija: Nasilni ekstremisti bi mogli biti odvojeni od ostalih zatvorenika

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nasilni ekstremistički zatvorenici u Velikoj Britaniji mogli bi biti prebačeni u posebna odjeljenja unutar zatvora kako bi se zaustavila radikalizacija drugih zatvorenika, javlja BBC.

Liz Truss, državna sekretarka pravde, će nove mjere objaviti u ponedjeljak, nakon što je Vlada uradila pregled slučajeva ekstremizma u zatvorima, pod nadzorom bivšeg guvernera sistema zatvora Iana Achesona, piše BBC.

Jedan od glavnih prijedloga proizašlih iz toga je da se nasilni ekstremisti onesposobe time što će ih se držati dalje od drugih zatvorenika.

Acheson je rekao da se mali broj zatvorenika treba držati dalje od ostalih zatvorenika jer bi njihova opasna ideologija mogla biti uvećana u okvirima zatvora, pogotovo jer su to mjesta gdje postoji određena količina mladih, impulsivnih i često veoma nasilnih muškaraca.

Truss je rekla da porast ekstremizma predstavlja egzistencijalnu prijetnju društvu i da je posvećena borbi protiv širenja te ideologije iza rešetaka.

"Spriječavanje najopasnijih ekstremista od toga da radikaliziraju druge zatvorenike je esencijalno za siguran rad naših zatvora i fundamentalno za javnu zaštitu", rekla je Truss.