Southampton
0

Velika Britanija: Najveća zapljena droge na jahti

FENA
Zaplijenjeni kokain
Zaplijenjeni kokain
Najveća britanska zapljena prvoklasne droge u britanskoj historiji izvedena je na luksuznoj jahti u Southamptonu, saopćila je u srijedu Britanska granična agencija.

Zvaničnici su pronašli 1,2 tone kokaina s uličnom vrijednošću između 50 i 300 miliona funti na jahti prije dva mjeseca.

Droga čistoće 90 posto bila je tako dobro sakrivena u jahti za krstarenje "Louise", dugoj dvadesetak metara, da je policiji trebalo šest dana da je nađe, prenosi BBC.

Ljudi su bili porijeklom s Kariba i bili su na putu prema Holandiji. Holandska policija uhapsila je šest osoba.

Smatra se da su oni bili pripadnici organizovane kriminalne bande.

Francuske vlasti su obaviještene o kretanju milion funti vrijedne jahte "Louise" dok je bila na Karibima i pratile su je na putu do Holandije.

Zvaničnici su proveli šest dana pretražujući jahtu i pronašli su drogu spakovanu u posebno napravljene pregrade ispod platforme broda, saopćila je Britanska granična agencija.

Policija vjeruje da je kokain, koji je porijeklom iz Južne Amerike, spakovan u brod dok je bio u Venecueli.

Pošto je droga otkrivena u junu, agencija je pomogla holandskoj policiji da prati članove bande a šest osoba je uhapšeno tokom racija u utorak rano ujutro.

Dvojica 44-godišnjaka uhapšena su u Amsterdamu, 60-godišnjak je uhapšen u Meppelu, 32-godišnjak i 34-godišnjak uhapšeni su u Heusdenmu, dok je 27-godišnjak pritvoren u Waalwijku.

Ukupno 100.000 eura gotovine, dva motocikla Harley Davidson, dva komada vatrenog oružja, prigušivač i značajne količine ectasyja također je zaplijenjeno.