{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika Britanija najavila prve biometrijske pasoše

F
7.3.2006. u 10:40
0
0
Velika Britanija najavila prve biometrijske pasoše
0
Velika Britanija najavila prve biometrijske pasoše
Prvi biometrijski pasoši u Velikoj Britaniji, koji će, između ostalog, sadržavati i čip s opisom osobe vlasnika, bit će izdati do kraja ove sedmice, najavilo je u ponedjeljak britansko ministarstvo unutrašnjih poslova.
"Ne samo da će osigurati nepovredivost i sigurnost britanskih pasoša nego će olakšati i otkrivanje falsifikovanih ili prepravljanih dokumenata i istovremeno utvrditi identitet nosioca", kazao je ministar unutrašnjih poslova Andy Burnham.

Izdavanje takozvanih e-pasoša, kreiranih radi suzbijanja prevara i falsifikata, povezano je s kontroverznim planovima da se britanskim građanima obavezno izdaju i lične karte. Dio javnosti, naime, smatra da će u taj projekt biti uloženo previše sredstava i da se društvo oslanja na tehnologiju čija se pouzdanost još uvijek nije pokazala u praksi.

"Biometrijskom tehnologijom bilježe se jedinstvene odlike svakog pojedinca i nema sumnje da će upotreba biometrijskih podataka da bi se osoba povezala s pasošem znatno poboljšati stanje sigurnosti", kazao je Burnham, javile su agencije.

Velika Britanija je jedna od 40 zemalja koje su počele da uvode e-pasoše. Nove putne isprave sadržat će čip s digitalnim opisom karakteristika vlasnika, kao što su razdaljina između očiju, nosa, usta i ušiju.

Britanski ministar policije istakao je da vlada također razmatra mogućnost da u pasošima stoje i otisci prstiju, ali i podaci o obliku lica.

Velika Britanija također je sklopila sporazum sa SAD-om o ukidanju viza. Stoga mora da se pridržava novih standarda Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo. Jedan od zahtjeva je da do oktobra počne da izdaje biometrijske pasoše.

U ponedjeljak je u Domu lordova britanskog parlamenta počela rasprava o planu vlade da podnosiocima molbe za pasoš izda i ličnu kartu s detaljima koji će kasnije biti uneseni u nacionalni registar.

Poslanici su se oštro usprotivili tom planu, smatrajući da se on kosi s izbornim obećanjem vlade da će se lične karte izdavati isključivo na dobrovoljnoj bazi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: