Svijet
0

Velika Britanija najavila prve biometrijske pasoše

FENA
Prvi biometrijski pasoši u Velikoj Britaniji, koji će, između ostalog, sadržavati i čip s opisom osobe vlasnika, bit će izdati do kraja ove sedmice, najavilo je u ponedjeljak britansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Ne samo da će osigurati nepovredivost i sigurnost britanskih pasoša nego će olakšati i otkrivanje falsifikovanih ili prepravljanih dokumenata i istovremeno utvrditi identitet nosioca", kazao je ministar unutrašnjih poslova Andy Burnham.

Izdavanje takozvanih e-pasoša, kreiranih radi suzbijanja prevara i falsifikata, povezano je s kontroverznim planovima da se britanskim građanima obavezno izdaju i lične karte. Dio javnosti, naime, smatra da će u taj projekt biti uloženo previše sredstava i da se društvo oslanja na tehnologiju čija se pouzdanost još uvijek nije pokazala u praksi.

"Biometrijskom tehnologijom bilježe se jedinstvene odlike svakog pojedinca i nema sumnje da će upotreba biometrijskih podataka da bi se osoba povezala s pasošem znatno poboljšati stanje sigurnosti", kazao je Burnham, javile su agencije.

Velika Britanija je jedna od 40 zemalja koje su počele da uvode e-pasoše. Nove putne isprave sadržat će čip s digitalnim opisom karakteristika vlasnika, kao što su razdaljina između očiju, nosa, usta i ušiju.

Britanski ministar policije istakao je da vlada također razmatra mogućnost da u pasošima stoje i otisci prstiju, ali i podaci o obliku lica.

Velika Britanija također je sklopila sporazum sa SAD-om o ukidanju viza. Stoga mora da se pridržava novih standarda Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo. Jedan od zahtjeva je da do oktobra počne da izdaje biometrijske pasoše.

U ponedjeljak je u Domu lordova britanskog parlamenta počela rasprava o planu vlade da podnosiocima molbe za pasoš izda i ličnu kartu s detaljima koji će kasnije biti uneseni u nacionalni registar.

Poslanici su se oštro usprotivili tom planu, smatrajući da se on kosi s izbornim obećanjem vlade da će se lične karte izdavati isključivo na dobrovoljnoj bazi.