Svijet
0

Velika Britanija i SAD pripremaju plan za oprost duga afričkim zemljama

NINA
Američki predsjednik George Bush obavezao se na dodatnih 674 miliona dolara pomoći za uklanjanje siromaštva u Africi, obećavši da će pomoći pri eliminaciji duga afričkim zemljama koje provode reforme.

Bush je to objavio na zajedničkoj konferenciji za novinare s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, koji, uoči summita grupe G8 najrazvijenijih zemalja kojemu će Velika Britanija biti domaćin, u Washingtonu promovira svoj plan oprosta dugova siromašnim zemljama Afrike.

"Naše zemlje pripremaju prijedlog za G-8 koji će ukloniti 100 posto duga", kazao je Bush, dodavši kako niko ne želi dati novac korumpiranim zemljama, "gdje vođe stavljaju novac u svoj džep.

Britanski premijer Tony Blair izrazio je uvjerenje da će do summita G-8 u julu biti postignut dogovor zemalja - članica o dodatnih 25 milijardi dolara pomoći Africi, koji su naznačeni u izvještaju komisije za Afriku.

Blair ipak nije uspio pridobiti Busha za svoj prijedlog da se Africi osigura do 50 milijardi dolara godišnje obećanjem dugoročne pomoći koje bi omogućilo afričkim zemljama da dođu do sredstava na međunarodnom tržištu novca.

Britanski premijer također nije dobio ustupke od Busha za svoja nastojanja da se smanji emisija stakleničkih plinova koju se smatra odgovornom za globalno zatopljavanje.

Bush i Blair su jedinstveno odbacili memorandum iz 2002. koji je premijeru uputio britanski obavještajni dužnosnik sugerirajući da su Washington i London prilagodili obavještajne podatke kako bi opravdali napad na Irak osam mjeseci prije invazije.