|

Velika Britanija i Evropska unija postigle dogovor o Brexitu

Velika Britanija i Evropska unija postigle dogovor o Brexitu
10
E.S.H.
17.10.2019. u 11:49
85
komentara
10

dijeljenja
Velika Britanija i Evropska unija postigle dogovor o Brexitu Boris Johnson i Jean Claude Juncker (Foto: EPA-EFE)
Britanski i evropski pregovarači postigli su dogovor o Brexitu. Britanski premijer Boris Johnson i predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker objavili su da je potpisan "pošten i uravnotežen" sporazum.
"Gdje postoji volja, tu je i dogovor! To je pošten i uravnotežen sporazum za EU i Veliku Britaniju i to je dokaz naše opredijeljenosti da pronađemo rješenja", napisao je Juncker na Twitteru.Johnson je potvrdio da je dogovor postignut te da se u narednom periodu očekuje potvrda Britanskog parlamenta koji zasjeda u subotu.

Sinoć je saopćeno da su pregovarači postigli dogovor o svim ključnim pitanjima, osim o PDV-u.Stručnjaci obje strane postigli su kompromise o carinskim kontrolama, usaglasili se o mehanizmu za Sjevernu Irsku i obećali dostizanje standarda EU u socijalnim i ekološkim pitanjima, rekao je evropski pregovarač za Brexit Michel Barnier zemljama članicama.

Planirano je da Velika Britanija napusti EU 31. oktobra, ali kratko kašnjenje se smatralo neizbježnim, s obzirom na izazov izrade pravnog teksta i njegove ratifikacije.
Prijavi grešku


Komentari (85)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...