Osnivač WikiLeaksa
28

Velika Britanija donijela odluku o izručenju Juliana Assangea u SAD

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel donijela je danas odluku kojom se odobrava izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama, pišu britanski mediji.

Višegodišnja drama kada je riječ o slučaju Assangea tako će odlukom britanskog ministarstva dobiti novi zaplet, naročito zbog toga što njegova odbrana sada ima pravo na žalbu kada je riječ o odluci ministarstva.

"Odbrana će se vjerovatno fokusirati na osnove kao što su pravo na slobodu izražavanja i mogućnost da je izručenje politički motivirano", piše The Guardian.

Povodom odluke ministarstva, oglasio se i glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije te je naglasio kako prema zakonu o ekstradiciji iz 2003. godine državni sekretar mora potpisati nalog za ekstradiciju.

"Zahtjevi za izručenje šalju se ministru unutrašnjih poslova tek kada sudija odluči da se može nastaviti nakon razmatranja različitih aspekata slučaja", navodi se.

Iako je Assange izgubio niz pravnih borbi kroz koje se tražio ostanak u Velikoj Britaniji, on i dalje, i kroz ovu odluku, ima pravo na žalbu što znači da će se na njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama sačekati određeni period.

Assange se nekoliko godina nalazio u svojevrsnom pritvoru u ambasadi Ekvadora u Londonu nakon što se suočio s optužbama iz Švedske, a i Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon što su optužbe za silovanje odbačene, američka vlada je 2019. godine optužila Assangea za špijunažu i objavljivanje stotine hiljada stranica povjerljivih dokumenata državnih i drugih institucija putem stranice WikiLeaks.