Nakon May
7

Velika Britanija danas dobija novog premijera

I. P.
Boris Johnson ili Jeremy Hunt (Foto: EPA-EFE)
Boris Johnson ili Jeremy Hunt (Foto: EPA-EFE)
Britanska Konzervativna partija dobit će danas novog lidera. Bit će to Boris Johnson ili Jeremy Hunt koji će paralelno s preuzimanjem stranke, po britanskom zakonu, naslijediti i premijerku u ostavci Theresu May.

Nakon ostavke premijera ili premijerke, a koji uvijek dolazi iz partije koja je osvojila većinu na posljednjim parlamentarnim izborima, nasljednik može biti samo drugi predstavnik te partije.

Tako će oko 160.000 članova Konzervativne partije danas imati pravo glasa, a rezultati će biti objavljeni u podne. Pobjednik izbora danas će biti proglašen predsjednikom partije, a u srijedu će biti imenovan za novog premijera.

Johnson, bivši gradonačelnik Londona i veliki zagovornik Brexita, smatra se velikim favoritom. S druge strane, pojedini istaknuti članovi partije kazali su da ni pod kojim okolnostima ne žele služiti u partiji pod njegovim vodstvom.

Theresa May, koja je podnijela ostavku zbog pritiska u Parlamentu usljed loših i odbijenih prijedloga ugovora o Brexitu, danas će obaviti posljednji sastanak u svom kabinetu.

Svoju već objavljenu ostavku u srijedu će uručiti kraljici Elizabeti, a i njen nasljednik će dužnost preuzeti u Buckinghamskoj palati.