Proces napuštanja EU
7

Velika Britanija će preuzeti i prilagoditi "na svoju ruku" sve evropske zakone

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Nakon što je službeno pokrenula postupak napuštanja Evropske Unije, Velika Britanija planira preuzeti i prilagoditi sve evropske zakone, osim što će firmama, radnicima i potrošačima pružiti posebnu sigurnost.

Novi zakon, nazvan The Great Repeal Bill (Veliki opoziv), eliminirat će EU legislativu u Velikoj Britaniji još od 1972. godine i omogućiti da se zakonsko naslijeđe iz EU prilagodi potrebama Velike Britanije, prenosi BBC. Na taj način, kako je istaknuo britanski ministar za Brexit David Davis, okončati će se prevlast evropskih zakona u Velikoj Britaniji.

"Naše zakonodavstvo će biti prihvaćemo u Londonu, Edinburgu, Cardiffu i Belfastu, ali tumačit će ga sudije iz Velike Britanije, a ne iz Luksemburga. Prava radnika, zaštita životne sredine i prava potrošača iz evropskih zakona će biti uključena u novom zakonodavstvu, ali Parlament Velike Britanije će imati pravo da ih promijeni", pojasnio je Davis.

On je dalje dodao kako će Bijela knjiga, koja definira vladine prijedloge za buduće zakonodavstvo, značiti "kraj nadmoći zastupnika u Briselu i dati pravni okvir firmama kako bi mogle planirati".

"Snažna i neovisna zemlja treba kontrolu nad svojim vlastitim zakonima. Dok tražimo novu ekonomsku saradnju sa Evropskom unijom, pretvaranje evropskih zakona u britanske znači da će naši saveznici znati da smo započeli s pozicije gdje imamo iste standarde i pravila", kazao je Davis.

Podsjećamo, izlazak iz Evropske unije građani Velike Britanije izglasali su na referendumu održanom u junu prošle godine. Velika Britanija i EU imaju rok od dvije godine za razdruživanje.