Svijet
0

Velika Britanija: Brown ponudio gostoprimstvo mirovnim pregovorima o Darfuru

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britanski premijer Gordon Brown kontaktirao je sudansku vladu i pobunjenike u Darfuru i ponudio da Velika Britanija bude domaćin mirovnih pregovora, objavljeno je u nedjelju, dok istovremeno traju sukobi u toj nemirnoj pokrajini na jugu Sudana.

Brownov glasnogovornik rekao je da su britanski dužnosnici ponudili održavanje samita "što je prije moguće" kojemu bi cilj bio okončanje sukoba u Darfuru u kojem je od 2003. godine poginulo 200.000 ljudi, a milioni su raseljeni.

Ponuda je objavljena na Globalnom danu za Darfur, manifestaciji kojom se diljem svijeta obilježava petogodišnjica rata, a koju su organizirali Amnesty International, Human Rights Watch i Koalicija za spas Darfura. Istovremeno, pobunjenici su objavili da su napali vojnu bazu na zapadu Darfura i ubili velik broj vladinih vojnika.

Zapadni Darfur bio je poprište najžešćih sukoba između Pokreta za pravdu i jednakost (JEM), najmoćnije pobunjeničke grupe, i vlade s više od stotinu poginulih u februaru. Sudan optužuje susjedni Čad da podupire JEM-a.

JEM je također objavio da je zaplijenio oružje i vojna vozila od vojske koja još nije komentirala vijesti o sukobima, kao niji dužnosnici mirovne misije Afričke unije (UNAMID), javila je u nedjelju Hina.