Svijet
0

Velika akcija protiv mafije na Siciliji

FENA
Talijanska policija pokrenula je u četvrtak veliku operaciju protiv mafije na Siciliji, uhapsivši neke od novih mafijaških šefova koji pokušavaju ponovno oživjeti veze s američkom mafijom, a bave se iznuđivanjem, pranjem prljavog novca i krijumčarenjem.

Prema nalogu tužitelja u Palermu Maurizija De Lucije, više od 100 policajaca provodi operaciju hapšenja i pretresa nakon višemjesečne istrage i telefonskih prisluškivanja.

Pod optužbom za mafijaško udruživanje radi provođenja kriminalnih djela krijumčarenja, iznuda, pranja novca i organiziranja "reketa" uhapšeno je u četvrtak 14 mafijaških šefova.

Uhapšen je, između ostalih, Calogero Caruso, koji je, prema nalazima istrage, usko povezan s glavnim šefom cijele mafije Salvatoreom Lo Piccolom koji je u bijegu i za kojim se traga.

Lo Piccolo je došao na čelo mafije nakon hapšenja neprikosnovenog šefa mafije Bernarda Provenzana prošle godine.

Za Salvatoreom Lo Piccolom se traga već 20 godina, a navodno je današnjoj operaciji uspio pobjeći u posljednji trenutak, prenijela je Hina.

Iz zaključaka policijske istrage u Palermu proizišla je povezanost s američkom mafijom s kojom postoji veza u krijumčarenju drogom i novcem.

Preko SAD-a se trebao prati prljavi novac i ulagati ga u čiste poslove kao što su graditeljstvo, trgovački centri i dionice na burzama.