Svijet
0

"Vedomosti": Bez pomaka u stavovima o Kosovu i Iranu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Nicolas Sarkozy nisu došli do zajedničkog stava o temama koje izazivaju sporove Rusije i Zapada - o Iranu i Kosovu, piše u četvrtak ruski dnevnik "Vedomosti".

"Predsjednici su ocijenili pozitivnim rezultate razmatranja tih pitanja, ali nisu uspjeli doći do zajedničkog mišljenja", navodi list.

"Vedomosti" ističu da su se, "sudeći po izjavama predsjednika, razmatrala neprijatna pitanja", ali da "ipak, nikakvih rezultata, 'osim osjećaja da su se pozicije približile', nije bilo", i da su optimističnije zvučali odgovori o bilateralnoj ekonomskoj saradnji.

Francuska tradicionalno teži poziciji posrednika između Zapada i Rusije, koju je nakon smjene Gerharda Schroedera izgubila Njemačka, a Francuzi su se nadali da će Sarkozy možda "uvjeriti Putina da pritisne Iran u nuklearnoj oblasti, a Srbiju u kosovskom pitanju", piše ruski dnevnik.

"Vedomosti" ocjenjuju kako se može pretpostaviti da će Moskva i Pariz "u principijelnim pitanjima vanjske politike, kao što su Iran i Kosovo, ostatiti pri svome".

Francuski predsednik je tokom posjete Rusiji dao je intervju dnevniku "Novije izvestija", u kojem nije želio govoriti o Kosovu.

"Izvinite, ali to pitanje neću komentirati", rekao je Sarkozy zamoljen da kaže hoće li Francuska priznati nezavisnost Kosova ako 10. decembra vlasti u Prištini jednostrano proglase nezavisnost.

Šef ruske države nakon razgovora na konferenciji za štampu nije detaljnije govorio o rješavanja pitanja Kosova, a Sarkozy je istaknuo važnost "jedinstva Evrope" i "partnerstva s Rusijom".

"Veoma je važno da Evropa ostane jedinstvena u tome pitanju. I da računamo na partnerstvo s Rusijom", rekao je francuski predsjednik, dodajući da je, kako smatra, Kosovo "stvar Evrope" a da se "pokušava naći rješenje koje nikoga neće poniziti".